Iohannis: Prima fază a acordului privind Brexit satisface România. Problema românilor e rezolvată
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prima fază a acordului privind Brexit satisface România, arătând că problema cetăţenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată.
"Eu cred că se va ajunge la un acord. (...) Este un document foarte tehnic deja şi un document care pe noi ne satisface fiindcă, de exemplu, problema cetăţenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată, sigur şi pentru ceilalţi, nu doar pentru români, şi multe alte probleme. Problema extrem de spinoasă a banilor a fost practic negociată, mai rămân practic detalii de negociat, dar suntem mult mult mai departe decât un gentleman's agreement sau o înţelegere de principiu, lucru care totuşi ne dă speranţe că până la sfârşitul lui 2018 vom avea o înţelegere clară", a spus şeful statului înainte de participarea la reuniunea Consiliului European.
El a apreciat că reuniunea Consiliului European de iarnă este foarte importantă pentru România, în contextul în care a arătat că temele aflate pe agendă sunt extrem de importante.
Şeful statului a precizat că se va discuta despre colaborarea pe Apărare.
"O discuţie care se anunţă foarte interesantă, fiindcă vom avea şi participare la nivel foarte înalt de la NATO şi vom armoniza punctele de vedere", a spus Iohannis.
El a indicat că se va discuta şi despre migraţie, pentru care se încearcă găsirea unor soluţii pe termen mediu şi lung, cultură şi educaţie.
"Dorim să căutăm căi pentru a veni, de exemplu, în sprijinul tinerilor care vor să studieze", a adăugat Iohannis.
Şeful statului a precizat că vineri va avea loc o premieră - un Eurosummit cu participarea statelor care nu sunt membre în zona euro. El a arătat că există o propunere a Comisiei Europene de a sprijini statele care nu sunt încă membre euro şi doresc să devină prin programe specifice.
"Este o primă discuţie exploratorie la nivel de lideri şi aceste teme nu vor fi bătute în cuie astăzi. (...) Crearea unui fond european probabil va aduce, dacă se agreează, o întărire a disciplinei în materie, ceea ce nu este rău de loc, dar aceasta este o decizie care în primul rând trebuie să o ia cei din zona euro. Discuţiile în jurul unui ministru care este şi de finanţe şi pentru zona euro este o discuţie care încă este foarte aprinsă între membrii zonei euro. România nu are de gând acum să aibă o poziţie foarte pregnantă în zone unde deocamdată nu suntem membri. Noi ne concentrăm pe chestiuni, cum ar fi de exemplu, un proiect foarte bun de sprijinire a statelor care doresc să devină membre în zona euro", a adăugat preşedintele Iohannis.