Iohannis: Prioritatea majoră a României este atragerea de investiții străine
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la Blaj că atragerea de investiţii străine reprezintă o prioritate majoră pentru România, însă în egală măsură trebuie susţinut şi capitalul românesc.
"Fără îndoială că atragerea de investiţii străine este o prioritatea majoră pentru România. În egală măsură însă trebuie să ne concentrăm şi asupra susţinerii capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone care astăzi sunt din păcate în mare suferinţă", a afimat şeful statului în cadrul manifestărilor prilejuite de "Bosch Innovation Day", potrivit Agerpres.
Preşedintele a subliniat că inovaţia nu apare oricând şi nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă iniţiativă şi economie de piaţă.
"Garantarea proprietăţii, libertatea contractuală, uşurinţa de a iniţia o afacere, libera concurenţă sunt elemente esenţiale în ecuaţia inovării. Trebuie să promovăm şi să protejăm aceste instituţii ale economiei de piaţă pentru beneficiul nostru al tuturor", a declarat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că îmbunătăţirea climatului investiţional şi creşterea transparenţei, a stabilităţii şi predictibilităţii fiscale şi legislative trebuie să reprezinte o preocupare permanentă.
Iohannis a spus că nu trebuie să ne bazăm însă doar pe contribuţia investitorilor străini în materie de cercetare, dezvoltare şi inovare.
"Noi în primul rând avem datoria de a susţine şi acest domeniu. Este esenţială pentru România creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării. De fapt este esenţial să avem o strategie a guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice", a susţinut preşedintele Iohannis.
El a apreciat că aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold în favoarea dezvoltării şi a adăugat că simularea dezvoltării economice poate deveni un ingredient esenţial al competitivităţii.
Iohannis a mai spus că susţine pe deplin colaborarea dintre mediul de afaceri şi cel academic şi că tocmai de aceea se bucură să vadă la evenimentul de la Blaj mulţi studenţi.
"Tehnologia se află în strânsă legătură cu educaţia şi calitatea forţei de muncă. Este în continuare să fim cât mai productivi, însă productivitatea nu este doar apanajul tehnologiei şi mai ales al cunoaşterii şi a activităţilor unui tip special de capital, capitalul uman", a adăugat Iohannis.
Şeful statului a mai spus că cei care investesc constant în cercetare şi dezvoltare vor fi mult mai productivi şi mult mai puternici.
El a opinat că inovaţia este esenţa dezvoltării şi nu doar pentru firmele din domeniul tehnologic.
"Compania Bosch, Fabrica Bosch de la Blaj, constituie în acest sens un exemplu dintre cele mai bune. Doresc să salut decizia Companiei Bosch de a investi în economia românească. De exemplu investiţia realizată aici la Blaj a făcut ca Bosch să devină unul dintre cei mai importanţi angajatori din regiune, cu cele 1.200 de locuri de muncă productive şi sperăm cât mai bine plătite", a declarat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că fireşte că există beneficii majore obţinute de ambele părţi.
"Dincolo de politica ajutorului de stat ceea ce contează în ultimă instanţă sunt oportunităţile de afaceri pe care România le oferă investitorilor străini. Investiţiile străine înseamnă printre altele avantajul transferului de tehnologie cloud, avantaj esenţial în construirea unei economii competitive", a mai spus Iohannis.
Preşedintele a subliniat că în această etapă de consolidare post criză România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică bazat pe competitivitate, inovare şi creştere economică inteligentă.
"În acest sens tema zilei de azi inovaţia se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice, inovaţia înseamnă dezvoltare, înseamnă prosperitate", a conchis Iohannis.
Şeful statului a participat sâmbătă la Blaj la un eveniment organizat de grupul german Bosch şi a asistat la o slujbă religioasă, la Catedrala "Sfânta Treime". El s-a întâlnit de asemenea cu liderii Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică.