Iohannis – stăpânul maghiarilor din România?
După votul de duminică, cei doi finaliști care își vor disputa cea mai înaltă funcție în stat au intrat în etapa firească a negocierilor. Numai că și aici, diferențele între Victor Ponta și Klaus Iohannis sunt foarte mari, și nu într-un sens care să-l avantajeze pe candidatul ACL.
Klaus Iohannis mută neconvingător. Mai întâi susține că nu negociază tranzacționarea voturilor cu ceilalți contracandidați plasați pe locurile 3-14, iar apoi se legitimează cu un mesaj care devoalează o abordare condescendentă. Anume acela că domnia sa nu ar mai avea nevoie să negocieze susținerea altor formațiuni care sunt membre ale familiei popularilor europeni.
"Este o înțelegere fermă, scrisă între partidele membre în PPE. Include pe toți membrii PPE, deci nu este o chestiune opțională, este o obligație asumată în cadrul PPE", a afirmat Klaus Iohannis, cu referire la obligația imputabilă UDMR-ului de a-l susține în cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.
Doar că aici se cuvin două precizări importante. Apartenența la o familie politică europeană nu se traduce în mod automat prin respectarea cazonă a opiniilor formulate de către liderii europeni care se află la conducerea respectivului partid europen. În cazul de față, Partidul Popular European. Fiindcă, până una alta, indicațiile ”prețioase” oferite de popularii europeni nu pot să ignore contextul politic specific din România, acolo unde UDMR asigură guvernarea precum și majoritatea parlamentară necesară sprijinirii Executivului alături de PSD-UNPR-PC.
Apoi, Klaus Iohannis și-a găsit aliați în tabăra extrmiștilor maghiari, după ce Zsolt Szilágyi și Laszlo Tokes și-au declarat susținerea pentru prezidențiabilul ACL. În altă ordine de idei, Klaus Iohannis s-a aliat tocmai cu acei politicieni maghiari care au concurat UDMR-ul, o dovadă suficientă pentru ca formațiunea lui Kelemen Hunor să nu se înghesuie în a-l susține pe edilul Sibiului în cel de-al doilea tur de scrutin.
Iar cea mai bună replică i-a fost oferită lui Klaus Iohannis chiar de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a sugerat deja că maghiarii nu se vor duce la o negociere cu Klaus Iohannis din moment ce prezidențiabilul ACL s-a exprimat deja împotriva ”tranzacționării” votului. Mai mult, liderul maghiar a plusat, sugerând că joi ar urma să dea un răspuns oficial privind susținerea unui candidat în turul al doilea. Or, conform mesajelor venite din zona conducerii UDMR, pare tot mai probabil că prezidențiabilul care va avea parte de susținerea Uniunii va fi Victor Ponta, nu Klaus Iohannis.
Practic, UDMR sancționează astfel aroganța unui Klaus Iohannis care se consideră stăpânul maghiarilor. O circulară dată de PPE nu poate altera consecvența UDMR-ului care, ca partener în coaliția aflată la putere, a fost întotdeauna respectat atât de premierul Ponta cât și de celelalte formațiuni membre ale arcului guvernamental.