Iordache, despre raportul MCV: Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparenţă, continuare a reformelor"
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache, a admis, miercuri, că există restanţe evidenţiate de Raportul MCV, el menţionând că acestea vor fi rezolvate astfel încât, în 2018, mecanismul de verificare şi cooperare pentru România să fie ridicat.
„Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparenţă, continuare a reformelor, responsabilitate şi continuare a discuţiilor dintre autorităţi. Printr-o mai mare colaborare între toate autorităţile implicate în acest proces, fără îndoială în anul 2018 Raportul MCV va arăta că mecanismul de verificare şi cooperare pentru România să fie ridicat”, a spus Iordache.
El a precizat că Raportul MCV dat publicităţii miercuri a evidenţiat faptul că o parte dintre condiţionalităţi au fost îndeplinite, iar o parte sunt în curs de îndeplinire, în timp ce altele referitoare la legislaţie şi colaborarea instituţională între autorităţi sunt acum în desfăşurare.
„Comisia Europeană va recunoaşte paşii importanţi şi faptul că România nu mai are nevoie de MCV. Remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite, avem şi restanţe dar fără îndoială în perioada următoare toate aceste restanţe vor fi îndeplinite astfel încât, repet, obiectivul României în acest moment este ca în 2018 MCV pentru România să fie ridicat”, a spus Iordache.
El a susţinut că elaborarea legilor Justiţiei este transparentă şi că în acest proces sunt ascultate punctele de vedere ale tuturor celor interesaţi, menţionând că se va procede inclusiv la solicitarea unui punct de vedere Comisiei de la Veneţia, dacă va fi necesar.
„Dacă va fi necesar sau, aşa cum recomandă şi în Raport, se vor modifica anumite prevederi şi trebuie să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, fără îndoială îl vom solicita, în ceea ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. Dar dacă, aşa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât şi în proiectul legii, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dar, repet, dacă vor fi modificări şi se va impune solicitarea unui punct de vedere, fără îndoială îl vom cere”, a mai spus Iordache.