Ipocrizia lui Dan Tapalagă
Tapalagă a elogiat curajul justiţiei şi a evocat consolidarea statului de drept. „Condamnarea lui Dan Voiculescu, considerat ultimul mogul, ultima fosilă a lumii vechi, pare să indice că justiţia şi-a consolidat independenţa, ca a devenit mai conştientă de propria putere şi continuă să demoleze piatră cu piatră mitul intangibilităţii mai marilor zilei, indiferent că sunt politicieni, oameni de afaceri influenţi sau moguli atotputernici”.
După episodul condamnării lui Dan Voiculescu la cinci ani închisoare cu executare în dosarul ICA, în presă constatăm două curente de opinie. Vorbim, pe de o parte, despre poziţionarea împotriva statutului de drept a jurnaliştilor trustului Intact.Imediat după anunţarea sentinţei, Antena 3 a strigat adunarea, iar jurnaliştii plăţiti de Voiculescu au înfierat fără menajamente instituţiile justiţiei din România pe care au acuzat-o – oare a câta oară – că ar fi aservită politic. Pe de altă parte, se remarcă un alt curent, în extrema opusă, al osanalelor ridicate la piedestalul justiţiei de către diverşi comentatori. Este şi cazul lui Dan Tapalagă, editorialistul care s-a grăbit să aplaude verdictul instanţei care l-a condamnat pe „varan” la cinci ani de temniţă.
Astfel, Tapalagă a elogiat curajul justiţiei şi a evocat consolidarea statului de drept. „Condamnarea lui Dan Voiculescu, considerat ultimul mogul, ultima fosilă a lumii vechi, pare să indice că justiţia şi-a consolidat independenţa, ca a devenit mai conştientă de propria putere şi continuă să demoleze piatră cu piatră mitul intangibilităţii mai marilor zilei, indiferent că sunt politicieni, oameni de afaceri influenţi sau moguli atotputernici”, susţine editorialistul.
Abordarea lui Dan Tapalagă ar fi putea corectă, dacă am rupe-o din context. Fiindcă nu putem să nu rememorăm opiniile pline de venin ale aceluiaşi editorialist atunci când USL a câştigat alegerile parlamentare şi a preluat guvernarea. Atunci, condeierul Cotrocenului prevestea apocalipsa, avertiza pe un ton grav că justiţia va fi aservită politic sau că statul de drept se va duce pe apa sâmbetei.
A trecut mai puţin de un an, iar Dan Tapalagă îşi schimbă opinia cu 180 de grade. În loc să cânte prohodul justiţiei, aşa cum ne-am fi aşteptat în urma previziunilor apocaliptice, editorialistul proslăveşte realizările remarcabile ale statutului de drept. Se vede că Dan Tapalagă s-a format la şcoala lui Traian Băsescu, acolo unde insconsecvenţa şi gimnastica răzgândirilor sunt deja intrate în fişa postului.
Cu alte cuvinte, singura concluzie pe care o putem trage este că Dan Tapalagă a minţit propagandistic. Previziunile catastrofice nu numai că nu s-au adeverit, dar România îşi consolidează într-adevar instituţiile din zona justiţiei.
Din fericire, Dan Tapalagă constată în fiecare zi că dreptul la libera exprimare este de asemenea garantat în România. Numai că lejeritatea cu care trece de la alb la negru şi viceversa în „argumentarea” propriilor puncte de vedere este deranjantă inclusiv pentru cititorii fideli ai editorialistului. Ceea ce se traduce într-o pierdere masivă de credibilitate. Păi ori eşti apologetul Cotroceniului şi îţi asumi până la capăt acest statut, ori o arzi gazetăreşte erijându-te într-un jurnalist obiectiv.
În rest, editorialul publicat de Hotnews este un elogiu adus prea bunului conducător. Nu mai este o surpriză pentru nicio persoană familiarizată cu scriitura lui Tapalagă. Dacă ar trebui să scrie un articol despre ecosistemul pădurii amazoniene sau despre funcţia de reproducere a euglenei verzi, Dan Tapalagă tot ar identifica nişte merite ale preşedintelui Băsescu.
Ştirile orei
pe net rezulta ca Falca a fost exonerat de raspundere in toate instantele..
de unde ai cules informatia?