IPP: Doar 11% din totalul proiectelor ce au devenit lege aparţin parlamentarilor
Doar una din zece iniţiative legislative ale parlamentarilor a devenit lege în prima sesiune parlamentară din legislatura 2012-2016, potrivit unui bilanţ realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi dat publicităţii luni.
Astfel, 11% din totalul proiectelor ce au devenit lege aparţin parlamentarilor, restul de 89% (195 de proiecte de lege) sunt iniţiative ale Guvernului României. Potrivit bilanţului, chiar dacă numărul de iniţiative depuse de parlamentari este în medie cu 50% mai mare faţă de cele depuse de către Guvern, este îngrijorător faptul că, de exemplu, la nivelul anului 2013 doar 11% din toate proiectele dezbătute şi devenite legi au ca şi iniţiatori parlamentarii, se arată în analiza celor de la IPP.
IPP mai constată că numărul proiectelor de lege depuse în Parlament este mai mic cu 44% faţă de perioada similară a mandatului 2009 - 2012.
De altfel, calitatea proiectelor iniţiate de parlamentari rămâne foarte slabă, în parte şi pentru că parlamentarii nu îşi formează staff-ul corespunzător şi nu îl implică în activităţi de documentare şi pregătire a iniţiativelor legislative, preferând să îi aloce exclusiv sarcini administrative.
Din această perspectivă, deputaţii sunt mult mai superficiali, judecând după numărul de iniţiative depuse şi adoptate de Parlament, cele mai multe dintre acestea având drept iniţiatori senatorii.
Potrivit bilanţului IPP, consultarea cu societatea civilă în procesul legislativ este deficitară: deşi cele două Camere au adoptat formal mecanisme prin care cei interesaţi îşi pot exprima opiniile în legătură cu proiectele de lege iniţiate, acestea sunt încă nefuncţionale în măsura în care nu există un interes real din partea parlamentarilor de a le utiliza.
IPP opinează că, pentru o consultare efectivă şi consistentă, asemenea mecanisme ar trebui instituţionalizate la nivelul comisiilor parlamentare, acolo unde se desfăşoară, de fapt, dezbaterile asupra proiectelor de lege.
Pe de altă parte, în bilanţ se mai notează că Guvernul a stabilit şi în cadrul acestei sesiuni "agenda" Parlamentului prin numărul de iniţiative legislative înregistrate şi dezbătute.
Raportul IPP mai arată că la finalul sesiunii parlamentare februarie-iunie 2013, 220 de proiecte de lege aflate în dezbatere în Parlament au devenit legi. Dintre acestea, peste 130 sunt doar modificări şi/sau completări ale ordonanţelor de Urgenţă sau ale ordonanţelor simple.
"Principalele concluzii după această primă sesiune parlamentară: cele mai multe dintre proiectele de lege adoptate sunt inițiate de către Guvern fiind evident faptul că acesta dispune de acces la resurse și informații cu care să pregătească mai bine justificarea. Parlamentul a capitulat în fața Guvernului refuzând să își exercite funcția de control asupra politicilor guvernamentale", susţin cei de la IPP.
În analiza institutului se precizează că, în sesiunea încheiată (februarie - iunie 2013), s-au ţinut 38 de şedinţe de plen la Cameră şi 37 la Senat şi 12 şedinţe de plen reunit, astfel, ca zile efective calendaristice, cele două Camere au lucrat puţin peste o lună din cinci, fiind una dintre sesiunile cu cea mai scăzută activitate în plen din Parlament.
IPP remarcă însă că cea mai lungă şedinţă de plen reunit din această sesiune este cea din 6 februarie 2013 care a durat peste 15 ore şi 30 de minute, fiind şedinţa în care s-a votat bugetul pe 2013.