IRES: 61% dintre români cred că între Preşedinte şi Premier va exista o colaborare bună în 2015
Cei mai mulți dintre români consideră că lucrurile în țara noastră merg în direcția bună, dar în contextul unui optimism crescut cu privire la evoluția economiei în 2015 rămân totuși rezervați în privința nivelului lor de trai, potrivit unui studiu IRES la finele anului 2014, cu privire la climatul economic și nivelul de trai al românilor în 2014 și așteptările lor pentru anul 2015.
Conform studiului IRES, 50% dintre participanți consideră că direcția este bună, 36% că este greșită, iar 14% nu pot aprecia care este direcția în care se îndreaptă lucrurile din această țară.
Românii anticipează pentru 2015 o bună colaborare între palate, creştere economică şi a nivelului investiţiilor străine, dar sunt indecişi în privinţa alegerilor anticipate şi întrării în Schengen.
61% anticipează că între Preşedinte şi Premier va exista o colaborare bună în 2015, iar 68% dintre respondenți anticipează că, în acest an, în România va avea loc o creștere economică și alți 67% anticipează creşterea investiţiilor străine în ţara noastră. Totuși, doar 49% cred însă că nivelul de trai din țara noastră va crește și o treime dintre intervievați sunt de părere că va rămâne la fel, iar 17% consideră chiar că va scădea.
Citeşte şi: Sondaje la început de an: câți români au datorii neplătite și câți cred că țara noastră merge în direcția bună
Peste jumătate dintre cei intervievați – 54% - sunt pesimiști în ceea ce privește posibilitatea ridicării vizelor pentru cetățenii români de către SUA.
46% cred că, în 2015, se va reuşi realizarea unei reforme în PSD, în timp ce 33% cred contrariul.
Românii sunt totuşi mai rezervaţi atunci când anticipează viitorul lor în 2015: doar 43% consideră că veniturile lor vor creşte în noul an, în timp ce 39% cred că vor rămâne la fel ca şi în 2014.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eșantion de 1.131 indivizi de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.