IRES: jumătate dintre români susțin reducerea ajutoarelor sociale pentru cei cu venituri mari
Potrivit cercetării, 48% dintre respondenţi susţin că principala reacţie pe care ar trebui să o aibă Guvernul în contextul situaţiei economice actuale este aceea de a reduce prestaţiile sociale adresate persoanelor cu venituri mai mari, iar 18% cred că o altă măsură care ar trebui luată se referă la concentrarea beneficiilor asupra celor care au cea mai mare nevoie.
În comparaţie cu alte trei state europene, Marea Britanie, Franţa şi Danemarca, românii sunt cei mai dispuşi să susţină reduceri ale cheltuielilor publice; principalele domenii unde ar fi cei mai mulţi de acord cu reduceri bugetare sunt: poliţia (46%), transportul în comun (45%), apărarea naţională (40%), învăţământul superior (39%) şi serviciile comunitare (37%), se arată în studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Pe de altă parte, românii sunt foarte „generoși” atunci când vine vorba despre realocarea fondurilor publice. Astfel, 93% dintre ei ar susține alocarea unor fonduri suplimentare pentru sistemul public de sănătate, 92% ar susține alocarea unor fonduri suplimentare pentru alocația copiilor
Domenii prioritare: educația primară și secundară
Printre domeniile considerate prioritare de români sunt: îngrijirea preșcolarilor, educația primară și secundară, pensiile de boală și handicap, precum și pensiile de stat.
În cazul retrocedării unei locuințe sau al evacuării din locuință, doar 13% consideră că sistemul de asistență socială din România oferă suficientă protecție, comparativ cu 37% care spun același lucru din Marea Britanie, 47% din Franța și 66% din Danemarca.
Doar 31% dintre români cred că în România sunt protejați în cazul nașterii unui copil în timp ce majoritatea respondenților din Marea Britanie, Franța și Danemarca evaluează pozitiv, din acest punct de vedere, sistemul de asistență socială din statele în care locuiesc (MB: 78%, F: 80%, D: 92%).
Pensiile de stat:
· 31% dintre respondenți consideră că pensiile de stat ar trebui să se adreseze tuturor celor care au nevoie, indiferent de contribuția lor la sistem, respectiv că acestea ar trebui să fie furnizate în mod egal fiecărui cetățean, indiferent de nevoia sau de contribuția lor la sistem;
· 37% - consideră că acestea ar trebui să se adreseze exclusiv celor care au contribuit la sistem, indiferent de câtă nevoie ar avea. Aceasta este tendința dominantă și în Marea Britanie și în Franța, însă, în Danemarca, cei mai mulți respondenți (40%) sunt de părere că pensiile ar trebui furnizate fiecărui cetățean în mod egal.
Atitudinea față de locuințele sociale:
· 48% dintre participanții la studiul din România cred că locuințele sociale ar trebui să li se adreseze celor care au nevoie, indiferent de contribuția lor la sistemul de impozite și contribuții. Pe de altă parte (42%) dintre respondenții din Danemarca și 41% din Marea Britanie sunt de părere că de acestea ar trebui să beneficieze doar cei care au contribuit la sistem, indiferent de câtă nevoie au.
Acest studiu a fost realizat în trei țări, care reprezintă câte un model de politici sociale, tradiții în guvernanță și traiectorii de reformă: Marea Britanie (anglo-saxon), Franța (continental) și Danemarca (nordic), iar o premisă de la care s-a plecat este aceea că, în urma crizei financiare și austerității fiscale, cetățenii europeni au devenit mai conștienți de necesitatea prioritizării resurselor, de reduceri bugetare și de o potențială renegociere a contractului social.