Irimescu (MADR): Avem penalităţi de 755 de milioane de euro pe agenţiile de plăţi. Se impune o analiză foarte critică
Modul în care au fost cheltuite fondurile europene, dar şi efectele acestora în mediul rural vor face obiectul unei analize foarte critice, în condiţiile în care de-a lungul anilor agenţiile de plăţi din agricultură au înregistrat penalităţi de peste 755 de milioane de euro, iar la acestea se mai adaugă şi dezangajarea de aproape un miliard de euro din PNDR 2007-2013, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Se impune o analiză foarte critică pentru a vedea în cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, şi care au fost efectele. Am transferat atâtea fonduri în mediul rural, dar consider că trebuie să vedem şi efectul lor. Deşi nu suntem cei mai penalizaţi la nivel european, am cerut o analiză să vedem de ce s-a ajuns la această situaţie pentru că avem penalizări de-a lungul anilor pe cele două agenţii de plăţi de 755 de milioane de euro, la care se mai adaugă şi dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru că în cadrul agenţiei s-a dat dovadă de prea multă clemenţă. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului până la capăt şi atunci agenţia le-a mai acordat o şansă să facă rost de bani şi au tot amânat până când am ajuns în 2015 când s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru că se puteau realiza multe investiţii în mediul rural", a precizat ministrul Agriculturii, la conferinţa 'PNDR 2014-2020 - Prezent şi viitor', organizată la INDAGRA.
Irimescu susţine că este nevoie de o astfel de analiză şi pe proiectele derulate cu fondurile SAPARD, înainte de aderarea României la UE, pentru că la ora actuală multe din aceste proiecte au fost falimentate.
"Trebuie o analiză şi pe ceea ce s-a întâmplat pe proiectele Sapard, pentru că foarte multe proiecte care au început bine, în final au fost falimentate. Cred că aţi auzit şi dumneavoastră tot felul de remarci de genul: "nu vreau să mai aud de fonduri europene, sunt atât de complexe procedurile şi de aceea prefer să merg la bănci, pe banii mei, decât să mai apelez la fonduri europene", ceea ce pentru mine este foarte grav. Ne dorim ca fondurile să ajungă la cei mai mici beneficiari, dar ştiţi bine că ei trebuie să ajungă la cei care au bani pentru a putea implementa aceste proiecte. Degeaba le dăm bani celor mai mici, pentru că ajungem în situaţia din 2015 în care trebuie să anulăm proiecte", a subliniat Irimescu.
Şeful MADR a menţionat că deşi a încercat să simplifice foarte multe procedurile de accesare a fondurilor europene, încă mai este "suficient spaţiu de simplificare".
"Am reuşit în acest an să simplificăm foarte mult, dar mai este încă suficient spaţiu de simplificare a procedurilor. Este încă foarte multă birocraţie. Consider că este foarte uşor să complici lucrurile şi mult mai greu să faci lucrurile să funcţioneze cât mai simplu. E mai uşor să pui o mie de pârghii ca să funcţioneze un sistem, decât 2-3 pe un sistem german. Înţelegem importanţa prevederilor europene în legislaţie în contextul în care Comisia trebuie să se asigure că banii se cheltuiesc corect, dar ştim că omul are imaginaţie şi poate să inventeze soluţii pentru a păcăli pe cei care acordă ajutoare. Aici este şi rolul CE şi al agenţiilor de plăţi pentru a veghea ca fondurile să ajungă cat mai corect la cei care sunt în măsură să implementeze corect proiectele. De aceea am şi avut de a lungul anilor penalizări foarte mari", a explicat Irimescu.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) organizează, vineri, la Romexpo, conferinţa cu titlul 'PNDR 2014-2020 - Prezent şi viitor'.
Potrivit organizatorilor, evenimentul se desfăşoară în marja celei de-a XXI-a ediţii a Târgului internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei - INDAGRA 2016, la Romexpo, în perioada 2 - 6 noiembrie.