Isărescu: Riscurile interne la adresa inflaţiei au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017
Inflaţia rămâne în teritoriu negativ în acest an, dar va intra pe un trend ascendent la începutul anului 2017, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză (opt trimestre) să se plaseze în partea superioară a intervalului de variaţie, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflaţiei în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să revină în interiorul intervalului de variaţie al ţintei la mijlocul anului viitor şi să se plaseze la finele orizontului proiecţiei în jumătatea superioară a acestui intervalul", a explicat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA şi disiparea influenţelor şocurilor dezinflaţioniste globale, cât şi presiunile inflaţioniste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată şi de costurile salariale unitare.
Referitor la riscurile la adresa inflaţiei, guvernatorul a menţionat, pe plan intern, configuraţia bugetului pentru anul 2017, iar pe plan extern, riscurile sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european şi al rezultatului referendumului din Marea Britanie.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an faţă de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate în 11 octombrie de Institutul Naţional de Statistică.
Banca Naţională României (BNR) prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an.