Istrati (Volksbank): Dobânzile la creditele în lei ar putea scădea spre 10% la începutul lui 2014
Costul creditelor de consum în lei ar putea scădea spre 10% (DAE) la începutul anului 2014, ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară şi a competiţiei dintre bănci, a declarat pentru AGERPRES, Marius Istrati, şeful departamentului Dezvoltare Produse Retail din cadrul Volksbank România.
'Dacă luăm în calcul o consolidare a ROBOR la un nivel de până la 4% şi marjele practicate de bănci, atunci am putea vedea un credit de consum cu dobândă de 10-11% (DAE) la începutul anului viitor. Vor mai fi, desigur, campanii promoţionale ale băncilor în perioada de toamnă-iarnă şi am putea vedea dobânzi de 11-12% chiar mai devreme de 2014. Scăderea dobânzilor vine pe fondul reducerii ROBOR, dar şi în contextul competiţiei în creştere pe zona de credit de consum', a spus Marius Istrati.
O tendinţă similară s-ar putea vedea la dobânzile de la depozite, a explicat reprezentantul Volksbank România. Acesta susţine că, după decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară, deja se văd reduceri de dobânzi cuprinse între 0,25 puncte procentuale şi 0,5 puncte procentuale, chiar de 1% pe anumite maturităţi, iar în cazul în care BNR ar reduce dobânda cheie spre 4% pe an, atunci s-ar putea vedea şi alte reduceri de dobânzi la depozite.
În ceea ce priveşte evoluţia creditării, Marius Istrati spune că în prima parte a anului 2013 se observă rezultate bune comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut, în special pe zona creditului de consum. Istrati se aşteaptă ca tendinţa să se menţină şi în cea de-a doua jumătate a lui 2013.
'Volumul de credite acordate de bănci în 2013 va creşte cu până la 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi va avea la bază în special creditele de consum. În 2014, tot creditul de consum va fi preferatul băncilor şi va fi promovat pentru că acesta are un potenţial mai mare de creştere faţă de creditele imobiliare şi se pot atrage clienţi mai mulţi, având în vedere standardizarea procesului de acordare şi timpul scurt de răspuns. Deoarece dobânzile au o tendinţă de scădere, cererea de credite va creşte şi este posibil să avem, în 2014, o majorare de câteva procente a volumului de credite noi acordate de bănci, de la 2% până la 5%', a explicat Marius Istrati.
Referitor la tendinţa de orientare a creditării spre moneda naţională, şeful departamentului Dezvoltare Produse Retail susţine că este un lucru normal să te finanţezi în moneda naţională şi să nu mai existe riscul valutar.
'Dacă ne uităm, de 3-4 ani BNR face paşi în sensul orientării creditării spre moneda naţională, dar nu cred că s-a dorit o tăiere bruscă a creditării în euro. Chiar şi cu măsurile luate, creditul în euro nu va dispărea din portofoliile băncilor. În special creditul pentru achiziţiile imobiliare va rămâne, cel puţin pe termen mediu, în euro', a mai spus Marius Istrati.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an, de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013.