Italia: Camera Deputaților aprobă o parte a controversatei reforme electorale
Camera Deputaților a parlamentului italian a aprobat miercuri o parte a reformei legii electorale, denunțată vehement de Mișcarea Cinci Stele (M5S, populistă și antisistem) ca fiind menită să-i saboteze șansele la viitoarele alegeri legislative, ce vor fi organizate, cel mai probabil, în primăvara lui 2018, transmit dpa și Xinhua.
Guvernul condus de Paolo Gentiloni a decis să supună proiectul de lege unei moțiuni de încredere, validată de deputați cu 307 voturi pentru, 90 împotrivă și 9 abțineri.
Un vot suplimentar asupra reformei, care mai trebuie aprobată și de Senat, este programat pentru joi.
În mod normal, alegerile ar trebui să aibă loc la începutul lui 2018, când se încheie mandatul actualului parlament, iar președintele Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva legislativul, a promis să reziste presiunilor de devansare a lor până la modificarea actualului sistem electoral disfuncțional, cu sisteme diferite de alegere a membrilor celor două camere.
Proiectul actual este susținut de Partidul Democrat (PD), de guvernământ, ca și de partidul Forza Italia (conservator), al fostului premier Silvio Berlusconi, de Liga Nordului (antieuro și antiimigrație) și de Alternativa Populară, o mică formațiune de centru.
Proiectul înaintat de PD prevede ca o treime din deputați să fie aleși prin vot uninominal, iar două treimi prin vot proporțional, cu un prag electoral de 3%.
Mișcarea Cinci Stele, aflată de multe luni în sondaje la egalitate cu Partidul Democrat, se opune vehement proiectului, care favorizează coalițiile, o idee respinsă de partidul lui Beppe Grillo. M5S a organizat miercuri proteste de stradă la Roma, deputații săi chemând 'poporul să apere democrația' și alăturându-se demonstranților.
În vara trecută, PD, Mișcarea 5 Stele și Forza Italia au convenit asupra unui sistem electoral mixt, după modelul german, dar care a fost respins prin vot secret în parlament în luna iunie.