Îţi mai dai cu ruj? Uite ce conţine: gândăcei zdrobiţi şi fierţi în amoniac
Rujul este accesoriul lipsă din geanta a foarte puţine femei. Un profesor de chimie a realizat un infografic prin care arată ingredientele din acest produs cosmetic, pe care puţine femei le ştiu, anunţă Dailymail.co.uk
Compoziţia rujului diferă în funcţie de culoare şi strălucire, dar şi de firma care le produce. Dar există anumite ingrediente care sunt folosite în orice ruj, spune profesorul Andy Brunning.
Potrivit lui, culoarea roşie a rujului este dată de mici gândăcei zdrobiţi, care se găsesc de obicei pe cactuşi. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu. Amestecul este apoi filtrat şi se adaugă sulfat hidratat de aluminiu şi potasiu. Culoarea rezultată astfel se numeşte roşu carmin.
Unele rujuri care rezistă mai mult timp pe buze au în compoziţie un chimical numit eosin. De obicei, acest ingredient conferă rujului şi o culoare mai închisă.
Pigmenţii sau vopseaua folosită pentru a da culoare rujului reprezintă doar 5% din compoziţia lui. Variantele roz au dioxid de titaniu, un compus alb, care diluează pigmentul roşu.
Există şi alte chimicale care se pot adăuga pentru a obţine un ruj parfumat, aromat sau mai hidratant.
Capsaicina, un ingredient care provine din ardeiul iute, este folosit în ruj pentru a se obţine o uşoară inflamare a buzelor, care vor căpăta astfel mai mult volum. Uleiul de ricin şi ceara formează baza acestui produs, fiind esenţiale pentru structura şi forma lui.
De multe ori este folosită ceara de albine, dar şi lanolina, care este o substanţă secretată de glandele oilor.
Uleiul de ricin, care alcătuieşte 65% din compoziţia oricăui ruj, îi asigură proprietăţile de hidratare şi face posibilă întinderea lui pe buze.