Iulian Fota, despre Coreea de Nord: Situația de care ne temem toți este ”lebăda neagră”
Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, analizează cel mai recent eveniment internaţional care a creat îngrijorare şi a băgat în şedinţă ONU.
Coreea de Nord a anunţat că a efectuat primul test "reuşit" de bombă cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur ce părea a fi artificial în apropierea unui sit de testare nucleară.
Cei mai mulți dintre experții internaționali în domeniu spun că, cel mai probabil, Phenianul a detonat o bomba nucleară, mult mai puţin puternică decât cea cu hidrogen. ”Totul face parte din șantajul pe care Phenianul îl face față de comunitatea internațională”, explică la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.
Iulian Fota: Este parte din jocul pe care ei îl fac, din această tensniune continuă în care ţin comunitatea internaţională: simulează, amenință sau chiar fac un test nuclear pentru a da de înțeles ca sunt acolo, că trebuie să se țină cont de ei și că trebuie în continuare ajutați pentru că regimul nord-corean supraviețuiește prin ajutor extern și nu prin propria putere.
Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o bombă cu HIDROGEN. Reuniune de urgenţă la ONU
Fota: Pur și simplu șantajează în mod continuu comunitatea internațională: șantajează în primul rând țările din zonă (China, Japonia, Rusia), bineînțeles că încearcă să șantajeze și SUA, percepute ca principalul dușman al regimului. Este un joc pe care îl fac de ani de zile și pe care trebuie să îl luăm în serios pentru că au bomba nucleară.
" Coreea de Nord a înțeles un lucru important: că o țară care are arme nucleare are alt tratament în relațiile internaționale. Așa se explică de ce regimul supraviețuiește de atâția ani. Efectiv, comunitatea internațională este obligată să îi sprijine minimal - în special cu hrană pentru că acolo este o populație care este din ce în ce mai greu de hrănit – pentru a-i ține în niște parametrii anticipabili, ușor de recunoscut"
China este singura care are are pârghii împotriva Coreei de Nord
Fota: Sunt foarte puține țări care au pârghii asupra regimului nord-coreean, de fapt una singură: China. Nicio altă țară, nici măcar Rusia, nu cred că mai are o pârghie asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul Coreei de Nord. Situația de care ne temem toți este ”lebăda neagră”, accidentul neprevăzut, situația în care ceva neașteptat se poate întâmpla și poate da peste cap tot acest joc care se întâmplă de ani de zile și care se va mai întâmpla dacă nimic neprevăzut nu se întâmplă.