Iulian Fota, fost consilier al lui Băsescu: Unele afirmaţii ale Elenei Udrea sunt simple bârfe
Fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în mandatele lui Traian Băsescu, Iulian Fota a declarat, într-un interviu acordat „Q Magazine“, că deşi unele dintre afirmaţiile Elenei Udrea ar putea fi adevărate, altele sunt „bârfe“.
"În cei șase ani de activitate la Cotroceni, interacțiunea mea cu serviciile de informații a fost una oficială, instituțională. Am descoperit instituții de securitate națională competente în îndeplinirea atribuțiilor, acționând în limitele legii. Sigur, auzi bârfe prin piață, dar în marea lor majoritate nu erau de luat în calcul. În societatea românească, în ceea ce ține de activitatea serviciilor de informații este foarte multă mitologie.
Citeşte şi: Elena Udrea și minciunile unui om ȋncolțit
În cei șase ani de activitate la Cotroceni, nu m-am intersectat cu situații precum cele descrise de doamna Udrea. Ele, dacă sunt adevărate, țin de o altă lume, paralelă celei tehnocratice, de stat, lumea politico-mediatică. Este o mare diferență între o lume și cealaltă. În prima se operează cu informații certe sau cu un grad mare de certitudine, cineva garantând pentru acuratețea lor. Deciziile de securitate națională nu se iau plecând de la poziții părtinitoare, cine pe cine amenință sau șantajează sau lucruri similare. În lumea politică, de unde vine și doamna Udrea, se operează primordial cu bârfe, zvonuri, intrigi, un stil complet diferit. Dacă ne uităm la afirmațiile doamnei Udrea, eu am bănuielile mele că unele ar putea fi adevărate, alte sunt convins, sunt doar bârfe", spune fostul consilier prezidenţial pentru Qmagazine.ro.
Cred că este exagerat, de exemplu, să te consideri a fi un canal de informații alternativ pentru președinte, să te compari practic un un serviciu de informații, ținând cont de potențialul informativ al unei instituții, care în nici un caz nu se poate compara cu posibilitățile unei persoane. Desigur, poți să îi dai unele informații, să porți anumite discuții cu președintele, făcând parte din cercul de apropiați al său, inclusiv anumite informații pe care le ai numai tu. În definitiv, nici serviciile de informații nu sunt atotștiutoare, pentru simplu motiv că nu au suficiente resurse umane și financiare să monitorizeze tot, cum exagerat se apreciază.
Este o exagerare și să spui că serviciile controlează pe toată lumea sau că ele ar avea cea mai mare putere în România. În țara noastră puterea este foarte fragmentată, Președintele, premierul, președinții Camerelor, președinții de partid având propriile lor puteri. Au deasemenea mare putere instituțiile de mass-media și patronii lor. Repet, puterea politică în România este foarte fragmentată și asta este un lucru bun. Avem un rezonabil echilibru al puterilor. În plus, acțiunea serviciilor este îngrădită prin propriul mod de organizare, prin lege, prin interactiunea cu alte instituții și chiar îngrădiri reciproce ale serviciilor între ele.
Citeşte mai mult AICI.