Izsak Balazs (CNS): Guvernul să renunţe la sărăcirea artificială a ţinutului secuiesc

| 11 mar, 13:58

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că cere Guvernului României să nu mai sărăcească ţinutul secuiesc.

"Guvernul României constant a sărăcit în mod artificial ţinutul secuiesc, de când România este parte a UE. Acest lucru nu poate fi autentic atunci când se vorbeşte despre coeziunea UE. În cererea noastră dorim ca Guvernul să renunţe la sărăcirea artificială a ţinutului secuiesc. Este acest lucru în concordanţă cu hotărârea Tribunalului UE pronunţată pe 7 martie, hotărâre care ne-a fost favorabilă", a spus, potrivit traducerii oficiale, Izsak Balazs, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilagyi Zsolt, şi de Jose Mari Etxebarria, reprezentant al Partidului Naţional Basc.

În aceeaşi conferinţă de presă, Szilagyi Zsolt a spus că maghiarii cer autonomia, aşa cum li s-a promis la Alba Iulia, în 1918.

"În secuime, doleanţa autonomiei este voinţa poporului care trăieşte acolo. (...) Năzuinţa dialogului persistă din partea comunităţii maghiare şi cred că niciun guvern care se consideră legitim nu poate nega importanţa dialogului. (...) Noi maghiarii credem că dacă acum 100 de ani ni s-a promis în Declaraţia de la Alba Iulia, care se consideră a fi baza ce fundamentează legitimitatea acestei ţări, dacă atunci ni s-a promis autonomia, cerem ca această promisiune de 100 de ani să fie respectată", a subliniat Szilagyi Zsolt.

Duminică, la Târgu Mureş, a fost organizată o manifestare de Ziua Libertăţii Secuieşti, pentru depunerea unei petiţii pro-autonomie la Instituţia Prefectului Mureş, la care au participat câteva mii de persoane.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ