Jaful din Olanda. Magistraţii judecă marţi un nou termen. Cătălin Botezatu ar urma să fie audiat

| 21 ian, 2014

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 iau în discuţie marţi un nou termen în dosarul furturilor de tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Designerul Cătălin Botezatu urmează să fie audiat, după ce a fost citat cu mandat de aducere, potrivit Digi24.

Pe numele său a fost emis un mandat de aducere, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audieri. Procurorii susţin că el ar fi încercat să cumpere o parte dintre operele de artă furate de la muzeul Kunsthal, potrivit Digi24.

Numele designerului a apărut iniţial în acest dosar în ianuarie, atunci când asistentul său, Petre Condrat, a fost suspectat că ar fi fost implicat în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Atunci, Cătălin Botezatu a declarat că nu doreşte ca numele său să mai fie asociat cu acest caz şi a precizat că asistentul său - reţinut în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam - este nevinovat.

Ulterior, în februarie 2013, Condrat a trecut testul cu detectorul de minciuni, însă pe 15 iulie acesta a apărut pe lista celor trimişi în judecată de procurorii DIICOT, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, alături de Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru şi, în lipsă, Adrian Procop.

Primele condamnări pentru „jaful secolului”

Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam,au primit la sfârşitul lunii noiembrie primele condamnări. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au decis ca aceştia să stea câte şase ani şi opt luni la închisoare. În cazul celor doi instanţa a mers pe o procedură simplificată după ce şi-au recunoscut faptele. Sentinţa nu este definitivă. Radu Dogaru a fost condamnat de instanţa Judecătoriei Sectorului 3 la şase ani şi opt luni de închisoare pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Din această pedeapsă urmează să fie scăzută perioada în care a fost în arest preventiv, respectiv 20 ianuarie 2013. Eugen Darie, acuzat de complicitate, a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare. Iar la începutul lunii decembrie, Adrian Procop, al patrulea hoţ acuzat că a furat cele şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi dat în urmărire internaţională, a fost prins în Marea Britanie.

Prejudiciu estimat la 18 milioane de euro

Pe 15 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro. Judecarea dosarului a început pe 13 august, la Judecătoria Sectorului 3.

La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Şapte picturi celebre în ulei, furate în octombrie 2012

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ