Johannis îi dictează calea lui Antonescu
În contextul absenţei prelungite a lui Crin Antonescu de pe scena politică internă, Klaus Johannis şi-a intrat serios în rolul de lider al liberalilor. Astfel, primarul Sibiului a încercat să clarifice scenariile privind o eventuală nouă suspendare a preşedintelui Băsescu, ipoteză pe care au susţint-o atât Dan Voiculescu, cât şi Sorin Frunzăverde, infirmând opţiunea PNL de a gira un asemenea demers.
Întrebat de jurnalişti cum comenteaza declaraţia lui Dan Voiculescu referitoare la suspendarea preşedintelui, Klaus Johannis nu a respins elegant ipoteza ci a mizat pe un mesaj ironic la adresa lui Voiculesc, declarând: "Mi se pare o gogoaşă. Nu s-a discutat în PNL aşa ceva şi cei pe care îi cunosc eu nu merg pe susţinerea unei suspendări." Totodată, prim-vicepresedintele PNL s-a arătat nemulţumit şi de declaraţiile colegilor săi de partid care au afirmat că îşi doresc o nouă suspendare a preşedintelui. "Că anumite voci izolate din PNL s-au grăbit sa-şi dea cu presupusul, e partea a doua a chestiunii. Pe mine, sincer, m-a deranjat un pic că prin acele voci, care nu au nicio acoperire în conducerea partidului pe această temă, s-a creat impresia că PNL vrea o suspendare. PNL nu vrea o suspendare. Ar fi o prostie acum, când mai este un an de mandat de preşedinţie", a punctat Klaus Johannis.
Poziţia liderului PNL este oportună din perspectiva lămuririi unei teme care, în repetate rânduri, a agitat apele în interiorul partidului condus de Crin Antonescu. Cu alte cuvinte, PNL îşi precizează fără echivoc opţiunea politică de a nu susţine şi de a nu gira în vreun fel iniţiativa unei noi suspendări, argumentele fiind logice şi pertinente. Astfel, lui Traian Băsescu îi încetează oricum mandatul anul viitor, iar declanşarea unei proceduri de suspendare s-ar traduce în instabilitate politică, ceea ce nu ar servi nici actualei guvernări şi mai ales nici populaţiei interesată de mersul economiei. Dimpotrivă, ar atrage numai dezavantaje în contextul în care România a fost repusă pe şine cu mari eforturi, după dezastrul guvernărilor PDL.
În subsidiar, intervenţia actuală a prim-vicepreşedintelui Klaus Johannis creează un orizont de aşteptare cu privire la poziţionările ulterioare ale lui Crin Antonescu, odată ce acesta va reveni din vacanţă. În acest sens, pentru a păstra consecvenţa strategică, preşedintele PNL nu are decât varianta de a potenţa linia susţinută de Klaus Johannis. O eventuală abatere sau schimbare de discurs a conducerii liberale nu ar face altceva decât să creeze o discrepanţă majoră între aşteptările electoratului şi politica PNL. Or, în an preelectoral, cu un Crin Antonescu aflată încă în ipostaza de candidat "oficial" al USL la prezidenţiale, preşedintele liberal nu-şi poate permite “luxul” de a aborda tema suspendării lui Traian Băsescu în alt registru decât cel susţinut de Klaus Johannis. Altfel, ar fi o nouă probă a incoerenţei lui Crin Antonescu ce ar ridica şi mai multe semne de întrebare cu privire la legitimitatea sa de candidat al USL pentru funcţia supremă în stat. În concluzie, încet, dar sigur, Klaus Iohannis fixează evoluţia PNL, dictându-i calea de urmat tot mai absentului Crin Antonescu.