Judecătorii şi populiştii. Cine câştigă?
Rapoartele Agenţiei Naţionale de Integritate referitoare la primarii pe care i-au declarat incompatibili încep să se întoarcă împotriva instituţiei. Primarii vizaţi de ANI au depus contestaţii în instanţă împotriva deciziei dată de agenţia de verificare a integrității, iar acum procesele au început să fie judecate.
Însă, încă de la primul proces am asistat la o surpriză: Curtea de Apel Alba Iulia a decis anularea raportului ANI în cazul lui Klaus Iohannis.
Deşi decizia Curţii nu este una definitivă, ea dă un semnal clar atât inspectorilor ANI, cât şi primarilor, că edilii au posibilitatea de a-și câştiga în instanţă dreptatea.
Însă, justiţia îşi face datoria şi clarifică aceste dosare. De aceea, politicienii nu trebuie să pună presiune sau să vină cu soluţii halucinante, precum amnistia propusă de Crin Antonescu. Instanţele de judecată trebuie lăsate să delibereze şi să îşi exprime punctul de vedere.
Activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate i-a dat mari bătăi de cap liderului liberal şi încă o face, deoarece, mulţi dintre cei găsiţi incompatibili sunt de la PNL. Nemulţumirea lui Antonescu cu privire la agenţie l-a făcut pe acesta să ceară o dezbatere în Senat, în care să analizeze rapoartele de activitate.
Mai mult, preşedintele PNL a spus că ANI şi DNA au fost create deşi nu era necesar. Din punctul său de vedere acestea au avut rolul de a face diverse jocuri politice şi că, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, singura instituţie care se ocupă de acest aspect este Parchetul. Antonescu chiar le-a reproşat colegilor de alianţă de la PSD că nu vor să discute despre necesitatea agenţiei.
Discursul lui Antonescu împotriva instituţiilor statului, precum ANI sau DNA, ar trebui să se mai tempereze, deoarece, poate aduce deservicii atât USL, cât şi României. Antonescu nu mai vorbeşte acum numai din postura de preşedinte de partid, ci din aceea de preşedinte al Senatului României și candidat la președinție. Orice astfel de ieşire la adresa instituţiilor poate fi folosită împotriva sa şi a României de către adversari politici interni sau externi.
Ideea promovată în urma unor astfel de comentarii este aceea că elemente ale sistemului juridic ar trebui desfiinţate, fapt ce nu poate fi acceptat la nivel european şi care ar duce la o amânare a aderării României la spaţiul Schengen. Deşi la nivel naţional astfel de opţiuni, mai mult populiste, prind la public, deoarece instituțiile la care se face referire sunt associate imagologic lui Traian Băsescu, la nivel internaţional acest populism nu este benefic nimănui.
Chiar dacă nu este plăcut ca mulţi dintre membrii importanţi ai partidului pe care îl conduci să fie în vizorul DNA sau ANI, asta nu justifică desfiinţarea lor. În acest război, politicieni versus Agenţia Naţională de Integritate, cei care trebuie să iasă în faţă sunt judecătorii, singurii care pot da un verdict.
Ştirile orei
Unde apar si nume este politica Obiectiv,alta ciorba...
In schimb formularea :"Însă, încă de la primul proces am asistat la o surpriză " este incorecta...
Si ma explic...
Data publicarii: 1 februarie 2013
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) are 207 de decizii definitive în procese privind incompatibilitatea, din care a câştigat 194, iar 23 de cazuri de confiscare a averilor nejustificate aflate la comisiile de cercetare de pe lângă Curţile de Apel, a anunţat, vineri, Horia Georgescu, preşedintele ANI.
Întrebat, la dezbaterile pe buget din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, câte procese are instituţia – în sensul că persoanele pentru care inspectorii ANI au stabilit, în urma investigaţiilor, că se află în incompatibilitate, au atacat în justiţie decizia -, Georgescu a răspuns: “Nu pot să vă dau o cifră exactă a proceselor la capitolul incompatibilităţi”.