Jumătate din speciile de arbori din lume sunt ameninţate de dispariţie
Jumătate din speciile de arbori din lume sunt în pericol să dispară din cauza exploatării excesive, a transformării pădurilor în păşuni sau terenuri agricole şi ca urmare a schimbărilor climatice, relevă un raport prezentat marţi, la Roma, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează AFP.
Intitulat 'Starea resurselor genetice forestiere mondiale', documentul a fost realizat pe baza datelor furnizate de 86 de ţări şi se referă la 8.000 de specii de arbori, arbuşti, palmieri şi bambuşi, dintre cele mai folosite de oameni, din totalul celor 80.000 - 100.000 existente în întreaga lume conform estimărilor actuale.
Numai 2.400 de specii de arbori, aproximativ 3 % din total, fac obiectul unei 'gestiuni active', iar 700 sunt supuse unei îmbunătăţiri prin selecţie şi reproducere. 'Acest lucru înseamnă că mai puţin de un procent din toate speciile de copaci existente sunt evaluate în vederea unei sporiri a productivităţii şi adaptabilităţii lor', se afirmă în raport.
'Pădurile sunt o sursă de alimente, de bunuri şi servicii esenţiale supravieţuirii şi bunăstării omenirii', a reamintit directorul-general al FAO, Eduardo Rojas-Briales, într-un comunicat de presă.
FAO a pledat pentru măsuri urgente de ameliorare a gestionării pădurilor, considerând că este 'vitală elaborarea şi întărirea programelor naţionale pentru seminţe pentru a se garanta necesarul de seminţe pentru păduri', menţionează AFP.