Kazahstanul intră în UE prin România. Şi plateste preţul
Trurneul asiatic al premierului Victor Ponta a ieşit în evidenţă mai mult prin vizita din China şi contactele directe cu preşedintele şi premierul chinez.
Despre celelalte popasuri s-a vorbit mai puţin şi pentru că presa românească nu prea are informaţii legate de evoluţia acestor state foarte bogate în hidrocarburi şi nici de planurile lor investiţionale în Europa.
Unul dintre statele cu cea mai agresivă strategie investiţională înspre Europa este Kazahstanul. Victor Ponta a avut în cursul vizitei în Kazahstan întrevederi cu omologul kazah, Serik Akhmetov, si cu presedintele KazMunaiGaz, prilej cu care s-a discutat despre oportunitatea unor noi investitii în România după preluarea de către compania kazahă a companiei Rompetrol.
De altfel, KazMunaiGaz intenţionează să se extindă agresiv în Europa, pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul, folosind ca rampă de lansare Rompetrol Rafinare. Compania din Kazahstan va viza pentru început benzinării, terminale de import, puncte de distribuţie în Ucraina şi Ungaria.
Conform unui interviu acordat Financial Times şi preluat de Mediafax, prim-vicepreşedintele KazMunaiGaz, Daniyar Berlibayev şi-a exprimat plastic strategia distribuţie şi extindere “pe plan internaţional de la sondă la volan”. Berlibayev a afirmat că grupul kazah vrea să-şi dubleze rezervele de petrol până în 2020, de la 5,8 miliarde de barili la 10,3 miliarde de barili, prin investiţii de 3 miliarde de dolari în activităţi de explorare. Compania vrea să-şi crească producţia la 700.000 barili pe zi, de la 420.000 barili pe zi în prezent. "Vrem să venim în Europa cu 5 milioane tone de produse petroliere pe an şi să vedem cine vrea să le cumpere", a mai afirmat Berlibayev.
Aşadar, Kazahstanul vizează o extindere agresivă în Europa, iar poarta logică de intrare va fi România. Explicaţia este dublă. Una ţine de geografie, fiind legată de o chestiune foarte simplă. România deţine una dintre cele mai importante graniţe de est ale Uniunii, are un port important la Marea Neagră precum şi terminale bine puse la punct care pot absorbi resurse importante de hidrocarburi.
A doua explicaţie este legată de legăturile economice deja consistente. Ţara din regiune în care KazMunaiGaz are deja cele mai importante investiţii este România. Este vorba despre compania Rompetrol cu cele două rafinării – Petromidia şi Vega Ploieşti – dar şi despre o reţea dezvoltată de benzinării care va fi urmată de noi investiţii pentru care KazMunaiGaz şi-a luat deja angajamentul.
În urma acordului dintre Guvernul României şi compania kazahă legat de stingerea datoriei Rompetrol către statul român, România va primi 200 de milioane de dolari pentru 26% din acţiunile companiei, adică cu 20 de milioane mai mult decât ar fi obţinut la bursă şi va rămâne şi cu un pachet minoritar de acţiuni, de 18%, la rafinăria Petromidia. În plus, KazMunaiGaz s-a angajat să facă investiţii de un miliard de dolari în România în următorii 7 ani.
Aşadar, investiţiile kazahe sunt deja anunţate în mijloace de informare prestigioase, precum Financial Times, ca parte a strategiei Kazahstanului de extindere. Pentru România, acest lucru va însemna mai multe locuri de muncă şi mai multe oportunităţi de dezvoltare economică.