Kelemen Hunor: Aderarea la Schengen este o provocare, trebuie rezolvată în 2023

| 12 ian, 16:51

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o provocare, fiind nevoie ca acest obiectiv să fie atins până la sfârşitul anului 2023 pentru a nu fi înregistrat ”un eşec catastrofal pentru solidaritatea europeană”.

 

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la TVR Info, că dacă accederea la Schengen nu se va întâmpla în acest an, următoarea şansă va fi abia în 2025.
”Schegen-ul este o altă provocare pentru fiecare dintre noi, pentru Guvern şi cred că trebuie să facem un efort peste efort ca să rezolvăm în 2023 intrarea în Schengen. Dacă nu va rezolva, atunci până în 2025 nu va fi pe nicio agendă, fiindcă nu se poate. (…) Dacă nu se rezolvă în 2023, până în 2025 este în paranteză. Dar ar fi un eşec pentru CE şi pentru toată Uniunea Europeană la un loc fiindcă în momentul în care există criterii tehnice îndeplinite şi de noi şi de bulgari, atunci trebuie să arăţi ceva consistent şi un succes pentru UE, pentru a arăta o solidaritate”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta a susţinut că abordarea Suediei, care deţine preşedinţia Consiliului UE şi care a anunţat că nu va propune subiectul Schengen în Consiliul JAI înainte de a exista un acord al României şi Bulgariei cu Austria şi Olanda, este una ”corectă şi decentă”, pentru că nimeni nu vrea un eşec.
”Cred că se poate obţine un acord în acest an. Trebuie un acord între cele 4 ţări, dar e nevoie şi de ajutorul CE şi al Suediei. După alegerile din Austria sper că se vor schimba lucrurile. (…) Orice zi pierdută este o greşeală, dar eforturile diplomatice trebuie depuse permanent, trebuie căutat dialogul. Şi România şi Bulgaria fac un efort diplomatic consistent pentru a ajunge la o înţelegere în 2023 sub preşedinţia suedeză sau spaniolă. Dar în 2023 trebuie închis acest dosar, dacă se poate. (…) Încă un eşec, prin refuzul intrării celor două ţări în Schengen, ar fi un eşec catastrofal pentru solidaritatea europeană. Oamenii rămân cu un gust amar, creşte euroscepticismul, ceea ce nu doreşte nimeni”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a precizat că, pentru atingerea obiectivului intrării României în Schengen, este nevoie de un efort comun al miniştrilor MAI şi de Externe, Lucian Bode şi Bogdan Aurescu, împreună cu Guvernul şi preşedintele României.
”Eu încerc să fiu realist şi cred dacă toţi pun umărul se poate realiza până la sfârşitul anului”, a conchis preşedintele UDMR.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ