Kelemen Hunor, despre construirea gardului la graniță de către Ungaria: Nu trebuie să ne isterizăm

| 15 sep, 20:36

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că autoritățile române nu trebuie să aibă o abordare sentimentală în legătură cu intenția Ungariei la granița cu România și trebuie să se înțeleagă că această soluție nu este îndreptată împotriva României sau a cetățenilor români, el arătând că gardul ar putea chiar să ajute țara noastră să nu devină o rută intens tranzitată de către migranții care vor să ajungă în spațiul Schengen.

"În primul rând, vreau să subliniez, să spun, că nu trebuie să ne isterizăm, să luăm toată chestia asta ca ceva împotriva României și nu trebuie să se folosească pentru a agrava oricum relațiile nu prea bune dintre cele două guverne, pentru că nu este cazul. (...) Eu cred că orice abordare sentimentală, viscerală nu e în regulă. Trebuie să vedem partea rațională, să vedem de ce am ajuns aici și trebuie să știm și să spunem acest lucru, că nu este împotriva noastră, nu este împotriva României, a cetățenilor români și nu împiedică circulația liberă între cele două state, în interiorul UE', a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Președintele UDMR a punctat faptul că această soluție nu poate fi îndreptată împotriva românilor sau a altor cetățeni europeni care folosesc rutele legale pentru a ajunge spre Vest și, prin urmare, nu va împiedica libera circulație a acestora.

Citește și:  Ungaria RIDICĂ GARD la graniţa cu România împotriva migranţilor. Încep lucrările de pregătire. Reacţia MAE


"Sigur că la noi, în această parte a Europei, zidul, gardul, nu are o conotație pozitivă, nu are cum să aibă o conotație pozitivă. Niciodată nu ne bucură un zid, nu ne bucură un gard. Dar, în același timp, trebuie să spunem de la bun început că această soluție a Guvernului ungar nu este împotriva României, nu este împotriva românilor, nu este împotriva cetățenilor români, nu este împotriva cetățenilor europeni. Că noi nici până acum nu am folosit granița verde, cum se spune, ci am folosit traseele principale, în mod legal. Noi niciodată nu am trecut, nici când ne-am dus spre Vest, nici când am venit dinspre Vest și nici alți cetățeni, din celelalte state nu au folosit metoda ilegală de a trece granița. Deci, nu este împotriva noastră. Este împotriva celor care trec granița ilegal și este pentru a proteja granița, până la urmă. Deci, nu trebuie să vedem această soluție ca pe ceva care ne desparte, care ne pune într-o situație dificilă. Fiindcă, pentru noi, sunt convins, pentru cetățenii români, pentru maghiarii din România și pentru orice cetățean europen acest gard nu va afecta nimic, nu va împiedica libera circulație', a spus Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a explicat că intenția statului ungar arată încă o dată că Uniunea Europeană este incapabilă să gestioneze criza migranților și să facă față unei astfel de provocări.

'Sigur, această intenție a guvernului ungar și ceea ce s-a întâmplat până acum arată încă o dată că Uniunea Europeană este incapabilă de a gestiona criza migranților, nu are posibilitatea și capacitatea colectivă, nu este pregătită să facă față unei astfel de provocări. Și așa cum granițele externe ale UE, nici Grecia, nici Italia nu sunt asigurate, arată că fiecare, individual, încearcă să găsească soluții mai bune sau mai puțin bune. Ceea ce nu înseamnă că pe termen mediu, lung, soluțiile individuale pot rezolva problema noastră comună, a UE. Nu o pot rezolva', a afirmat Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a susținut că ridicarea acestui gard ar putea ajuta România, întrucât va obliga migranții să folosească rutele ilegale prin Croația sau Slovenia.

'Pe de altă parte, trebuie să vedem și un alt aspect. Că Ungaria vine cu gardul spre noi, în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș, pe o lungime de 20-25 de kilometri, și prin acest gard s-ar putea să împingă ruta refugiaților, a migranților spre Croația, spre Slovenia și nu în sus, către România. Deci nu vor veni spre noi, pentru că știu că este un gard și acolo și acest lucru înseamnă că România nu se va confrunta cu un val uriaș. (...) Nici România nu e pregătită pentru a primi 20-30-40 de mii de migranți în acest moment, așa cum nici Ungaria nu era pregătită pentru o astfel de situație și nu este pregătită nicio țară din UE. Dacă vreți, într-un fel, acest gard și această soluție s-ar putea, vrând-nevrând, să ne ajute, în sensul că rutele ocolitoare vor fi în altă direcție și nu spre România pentru cei care caută o intrare în spațiul UE. Important este să nu ne isterizăm', a conchis Kelemen Hunor.

Tag-uri: kelemen hunor
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ