Kelemen Hunor: Reducerea de personal trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, pe niște criterii

| 23 ian, 20:08

Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, după criterii, venind cu principii, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor.

 

 

 

'Sunt enorm de multe discuții în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau sunt puțini pentru România, în comparație cu celelalte state. Depinde la ce ne uităm. Dacă ne uităm așa, la modul general, cu Sănătate, cu Educație, nu sunt mulți 1.300.000. Dacă ne uităm la anumite instituții, da, sunt supradimensionate - și la Senat, și la Cameră, și la consiliile județene, și la aproape toate ministerele, toate agențiile, toate instituțiile. Poți să reduci, dar această reducere trebuie să faci discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie. Ai nevoie, de exemplu, la o instituție, la Direcția de Comunicare, de 11 oameni care nu comunică de ani de zile cu publicul sau nu?! Deci, din acest punct de vedere, după o analiză, trebuie să mergi în această direcție, dar discutând cu oamenii', a declarat Kelemen Hunor la Europa FM.
Potrivit liderului UDMR, trebuie să existe criterii în funcție de instituție, adăugând că modificările nu trebuie făcute din pix.
'Nu poți să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituție, fiindcă, da, sunt consilii județene care lucrează cu 60 - 65 de oameni, sunt alte consilii județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100 sau sunt direcții în ministere aproape similare și cu responsabilități foarte asemănătoare unde într-un minister sunt 50, 40 de oameni într-o anumită direcție, în ministerul celălalt sunt 10-12 oameni. Deci, trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză. Și acest lucru nu poți să-l faci de la o zi la alta', a explicat liderul UDMR.
El a pledat pentru o reformă structurală, altfel, situația nu se poate schimba.
'Dar fără o reformă structurală, nu ai cum să schimbi lumea. Poți să crești tu TVA, momentan s-ar putea să rezolvi niște chestiuni legate de venituri, dar în același timp tu trebuie să reduci atunci impozitul pe muncă. Oamenii au un simț al dreptății foarte-foarte dezvoltat. Și vă spun un singur lucru: nu pot accepta că magistrații, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că polițiștii, militarii, după 25 de ani de serviciu, la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie. Este inacceptabil. Deci, societatea nu acceptă așa ceva. Că ei au creat stat în stat, asta este. Dar trebuie să spargem această bariere. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani. (...) Să iei și pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcție de conducere tot la stat, nu este corect. Și oamenii de aceea sunt supărați', a arătat Kelemen Hunor.
Întrebat dacă va exista o impozitare mai mare a muncii, el a spus că 'anul acesta nu se va schimba nimic'.
'Sunt multe variante. Trebuie discutate cu toată societatea - și cu patronatul, și cu sindicatele, cu fiecare om ce reforme vrem să introducem începând de anul 2026. (...) Trebuie să ai niște studii de impact. Nu există niciun studiu de impact în acest moment. Aceste cercetări, aceste calcule trebuie făcute pentru toate variantele posibile și imposibile și după aceea trebuie o dezbatere. Dezbaterea nu poți să o faci în 48 de ore cu societatea, dezbatere publică, după care trebuie să lași șase luni de zile, cum scrie în lege. Și, dacă noi am lua toate aceste măsuri până la 1 iulie, tot șase luni de zile avem la dispoziție, conform legii, până când punem în aplicare de la 1 ianuarie 2026', a evidențiat președintele UDMR.
Chestionat dacă impozitul progresiv face parte din variantele care nu sunt încă testate, el a răspuns: 'Din punctul meu de vedere, nu. Nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv din două motive: în primul rând, pierdem din competitivitate, într-o economie în dezvoltare, o țară în dezvoltare trebuie să aibă această modalitate de a atrage investiții, investitori; pe de altă parte, noi nu suntem în această clipă pregătiți pentru a calcula venitul global. Tu nu poți să pui impozit progresiv doar pe salariu. Tu trebuie să vezi venitul global pentru fiecare persoană și, în funcție de venitul global, să calculezi un impozit progresiv. În România, sistemul nostru financiar, guvernamental, fiscal nu este pregătit în acest moment pentru așa ceva', a subliniat Kelemen Hunor.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ