Kelemen Hunor (UDMR): E nevoie de politici publice curajoase pentru a opri declinul demografic şi exodul tinerilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, la Sfântu Gheorghe, că este nevoie de politici publice curajoase pentru a opri declinul demografic şi exodul tinerilor către Occident.
"Când vorbim de problemele demografice, de declinul demografic permanent, spunem că după diagnostic trebuie să vii şi cu un tratament, trebuie să ai şi o soluţie pe termen mediu, pe termen lung, iar o altă soluţie decât a sprijini tinerii nu există. Nu există o altă soluţie decât de a veni cu sprijin substanţial pentru acei tineri care vor să rămână în ţară şi vor să crească copii (...) Noi am lansat încă în 2021, în Guvern şi la nivelul autorităţilor locale, multe programe care poate în 10-15 ani vor da şi rezultate, nu mai repede, fiindcă ăsta este termenul minim până când vei vedea rezultatele. Deci, interesul nostru este de a susţine tinerii, de a susţine familiile tinere, de a da un loc de muncă sigur şi o diplomă pe piaţă valabilă pentru tinerii care vor să rămână acasă şi de a asigura infrastructura necesară pentru ei să îşi construiască un viitor pe pământul natal", a declarat liderul UDMR.
El a amintit câteva propuneri iniţiate pentru a veni în sprijinul tinerilor şi a opri exodul acestora, având în vedere "forţa de atracţie uriaşă a Occidentului".
"În septembrie 2021 am venit cu o propunere către coaliţia care s-a format în toamna anului 2021 şi am propus câteva proiecte pe termen lung pentru a sprijini tinerii, inclusiv prin împrumut bancar şi susţinere a dobânzii de către bugetul de stat, inclusiv ajutor pentru acele mame care-şi cresc copiii şi multe, multe alte propuneri. Sigur, au intervenit războiul, inflaţia, criza energetică şi au fost regândite aceste proiecte, dar multe au fost preluate de ministrul Familiei de atunci şi au fost lansate în 2022 şi 2023. Dar este doar începutul, dacă vrem să dăm o susţinere, un ajutor real pentru tineri, trebuie să continuăm cu proiecte mult mai curajoase, inclusiv în zona de impozitare, de a ajuta tinerii să-şi construiască case, să-şi cumpere ce au nevoie, fiindcă altfel nu vor rămâne acasă. Forţa de atracţie a Occidentului şi a ţărilor din vestul şi nordul Europei, nu numai pentru România, pentru tot fostul bloc comunist este o forţă uriaşă. Rămâne o forţă uriaşă şi după 34 de ani, şi în Bulgaria, şi în Ungaria, şi în Slovacia şi chiar în Polonia se simte acest exod al tinerilor şi nu îl putem opri decât prin sprijin pe termen lung şi un sprijin curajos pentru tineri", a subliniat liderul UDMR.
Potrivit lui Kelemen Hunor, dacă nu se vor lua măsuri "curajoase" şi se va menţine trendul actual, există riscul ca în următorii 15 ani structura demografică şi sistemele sociale din România să se prăbuşească.
"Din acest punct de vedere, dacă vom avea posibilitatea, bineînţeles că prin instrumentele guvernamentale vom accelera aceste proiecte după alegerile din acest an, doar să avem şi voturile necesare să ajungem acolo. Dar ştim ce avem de făcut, ştim de ce trebuie făcut şi nu putem pierde nicio săptămână, nicio lună, niciun an, fiindcă dacă mergem pe trendul actual, în 2040 România va avea mai puţin de 17 milioane de locuitori, cu o structură demografică foarte distorsionată şi cu sistemele sociale care se vor prăbuşi. Nimeni nu doreşte acest lucru", a adăugat liderul UDMR.
Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării unui proiect al autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe ce vizează construirea, prin PNRR, a unui campus dual şi a unui nou cartier de locuinţe pentru tineri specialişti, în locul unei foste ferme avicole din municipiu.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x