Kelemen: Proiectul UDMR privind autonomia se bazează pe modelul Tirolului de Sud, dat exemplu de APCE
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Rezoluţia APCE privind minorităţile scoate în evidenţă exemplele pozitive pe care ţările europene trebuie să le urmeze, unul dintre ele fiind cel al Tirolului de Sud, un punct de plecare pentru proiectul Legii autonomiei propus de Uniune.
"Considerăm un foarte mare pas înainte raportul privitor la protecţia minorităţilor adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), pentru că este vorba despre un document de mare importanţă, care formulează propuneri concrete în interesul protecţiei minorităţilor autohtone şi scoate în evidenţă exemple pozitive pe care ţările membre trebuie să le urmeze", a precizat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat.
Celălat element fundamental al Rezoluţiei APCE adoptate marţi îl constituie "formularea dezideratului protecţiei colective a minorităţilor – nu doar dezideratul protecţiei persoanelor individuale care aparţin minorităţilor", a susţinut Kelemen. "Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere, menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda", a spus preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a subliniat faptul că din exemplul Tirolului de Sud s-a inspirat şi UDMR atunci când a elaborat proiectul Legii autonomiei.
"Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Întreţinem o relaţie strânsă cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit în ajutor în foarte multe situaţii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am făcut în acea regiune a Italiei, am constatat că Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei şi a dovedit faptul că autonomia teritorială nu este împotriva statului, nu este împotriva populaţiei majoritare", a arătat Kelemen Hunor.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o Rezoluţie privind drepturile minorităţilor în Europa, în care se arată că autonomia teritorială poate contribui la protejarea drepturilor minorităţilor, aceasta fiind doar una dintre modalităţile prin care se pot asigura aceste drepturi.
Rezoluţia, adoptată marţi, stipulează faptul că protecţia drepturilor minorităţilor naţionale trebuie să rămână "o prioritate pe agenda politică" şi subliniază că beneficiile acestei protecţii nu se limitează la minorităţi, ci "vor aduce stabilitate, dezvoltare economică şi prosperitate pentru toţi".
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă statelor membre să ia în considerare "diferitele forme de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în baza celor mai bune practici". Una dintre aceste forme poate fi autonomia teritorială, se mai arată în text. "În acest sens, Adunarea reaminteşte Rezoluţia 1334/2003 privind experienţele pozitive ale regiunilor autonome ca sursă de inspiraţie pentru rezolvarea conflictelor în Europa, care stipulează că stabilirea unei entităţi autonome poate fi privită ca parte a procesului de democratizare", scrie în text.
Totodată, Adunarea salută adoptarea Rezoluţiei 361/2013 de către Congresul autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei privind regiunile şi teritoriile cu un statut special în Europa. Rezoluţia recunoaşte faptul că statutul special acordat unor regiuni "a adus stabilitate şi prosperitate acestor regiuni şi statelor" respective.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei consideră "că autoguvernarea teritorială poate contribui în mod eficace la protejarea drepturilor minorităţilor de o manieră colectivă şi evitând asimilarea". De asemenea, Adunarea consideră că "un element esenţial' al protejării drepturilor minorităţilor naţionale" îl constituie "respectul dreptului la identitate comună, care include cultura, religia, limba şi tradiţiile". Minorităţile au dreptul să-şi menţină şi să-şi dezvolte propriile lor instituţii şi "ar trebui să primească o protecţie colectivă, aşa cum este stipulată în Recomandarea 1735 din 2006".
APCE recomandă ţărilor membre ale Consiliului Europei să se ghideze după cele mai bune practici în domeniu, dând ca exemplu autonomia Tirolului de Sud, situaţia minorităţii suedeze din Finlanda şi alte state unde sunt garantate drepturi colective.