Kirsten Meersschaert: Numai în 2016 au fost înregistrate 256 de acte teroriste la nivel mondial
Terorismul internaţional este un fenomen mult mai amplu decât este perceput, în mod uzual, la nivel public, numai în 2016 fiind înregistrate 256 de acte teroriste la nivel mondial, a declarat vineri directorul de programe al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională, Kirsten Meersschaert.
Ea a participat la conferinţa "Drumul către o Curte Internaţională împotriva Terorismului" organizată de MAE la Facultatea de Drept din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de MAE, directorul de programe al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională, care reuneşte 2.500 de organizaţii ale societăţii civile din peste 150 de state, a atras atenţia că numai în 2016 au fost înregistrate 256 de acte teroriste la nivel mondial.
Aceste cifre alarmante demonstrează, o dată în plus, urgenţa şi necesitatea unei reacţii globale pentru înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, se precizează în comunicat.
Kirsten Meersschaert a exprimat sprijinul Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională pentru iniţiativa României privind Curtea Internaţională împotriva Terorismului.
Ea a completat că actuala Curte Penală Internaţională nu are competenţe în ceea ce priveşte crima de terorism şi a arătat că adăugarea actelor teroriste la jurisprudenţa CPI nu ar face decât "să suprasolicite şi mai mult instanţa internaţională".
În aceste condiţii, Kirsten Meersschaert a argumentat că ideea de a avea un organism internaţional diferit, independent şi înfiinţat prin consens la nivel global ar rezolva multe aspecte problematice în ceea ce priveşte folosirea dreptului internaţional în combaterea terorismului.
Potrivit MAE, la rândul său, fostul ministru al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, care a iniţiat în februarie 2015 propunerea creării Curţii Internaţionale împotriva Terorismului, a evidenţiat importanţa utilizării tuturor instrumentelor anti-teroriste disponibile, mai ales în contextul în care au loc evenimente tragice tot mai des, făcând referire la atentatele de la Ankara, Bruxelles sau Lahore din acest an.
"Din păcate, după numeroasele acte teroriste care au avut loc anul trecut şi la începutul acestui an, devine evident că avem nevoie de mai multe instrumente şi mecanisme pentru a deveni cu adevărat eficienţi împotriva creşterii în amplitudine şi frecvenţă a fenomenului terorist", a declarat Aurescu.
Potrivit comunicatului MAE, Bogdan Aurescu a explicat că deferirea infracţiunii de terorism către o instanţă internaţională poate fi "o dovadă de bună guvernanţă prin intermediul instrumentelor juridice, având drept scop combaterea impunităţii". În opinia sa, crearea unei astfel de instanţe internaţionale ar putea avea un puternic efect preventiv şi de descurajare pentru posibili autori şi, mai important, pentru statele care ar putea fi considerate refugii sigure pentru astfel de persoane sau grupuri teroriste organizate.