Klaus Iohannis cere Parlamentului să facă legi mai puţine şi mai clare
Klaus Iohannis a criticat sistemul de legi din România, pe care îl descrie ca fiind prea încâlcit. Preşedintele face apel la Parlament pentru a crea legi simple, uşor de aplicat şi predictibile, astfel încât românii să îşi poată duce viaţa mai uşor.
Klaus Iohannis a făcut un scurt rezumat al legislaţiei în vigoare, despre care spune că este mult prea stufoasă pentru a putea fi coerentă.
"În prezent, în România sunt în vigoare aproape 14.000 de legi, ordonanțe și hotărâri ale Guvernului. În 2015, dintre legile adoptate de Parlament, peste 50% sunt acte de aprobare ori respingere a unor ordonanțe simple sau de urgență. Această proporție este un bun indicator al modului în care arată relația dintre puterea legislativă și cea executivă", a declarat Iohannis în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Abordări de tipul "dăm azi o lege şi mâine o modificăm" trebuie să dispară. DISCURS INTEGRAL
Legile nu sunt doar multe, ci şi încâlcite. mai mult, ele se schimbă mult prea des, astfel că românii au ajuns să aibă o părere proastă despre parlament, dar şi să se ferească de lege.
"Doar în anul 2015, asupra vechiului Cod Fiscal s-a intervenit legislativ de 13 ori. Legea educației, cea privind reforma în domeniul sănătății, Legea administrației publice locale și Codul Muncii au fost modificate la interval de 2-3 luni sau chiar de 2-3 ori în aceeași lună. Am constatat, de asemenea, că prin două legi distincte, trimise aproape concomitent la promulgare, s-a modificat același act normativ. (...)
Pe de altă parte, de la intrarea în vigoare și până în prezent, legi care privesc domenii fundamentale pentru funcționarea economiei și societății românești au fost modificate în nenumărate rânduri: vechiul Cod fiscal, de 135 de ori, Legea educației, de 26 de ori, Legea privind reforma în domeniul sănătății, de 114 ori, Legea administrației publice locale, de 38 de ori, Codul Muncii, de 28 de ori, legislația privind achizițiile publice, de 35 de ori. Sunt doar câteva exemple."
Aceste legi fac grea viaţa cetăţenilor, în loc s-o facă mai uşoară.
"În spatele acestor cifre sunt elevii care nu știu după ce manual vor învăța în anul următor și ce examene vor da, sunt pacienții și medicii, sunt angajații și angajatorii, sunt antreprenorii care vor să investească dar nu știu exact ce taxe vor plăti și câte. În spatele acestor cifre sunt școli și spitale sau mari proiecte de infrastructură promise, dar nerealizate."
Iohannis nu caută vinovaţi pentru acest lucru, despre care spune că se perpetuează de 25 de ani. În schimb, preşedintele propune ca de acum încolo legiuitorii să facă legi simple, clare, astfel încât ele să vină în ajutorul oamenilor, nu să le facă viaţa mai grea.
"Să spunem punct și de la capăt. Acesta poate să fie un moment zero, de la care să pornească recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului și ca fundament al relațiilor sociale. O legislație flexibilă, elaborată în directă legătură cu nevoile și așteptările societății, eliberată de populism și durabilă în timp reprezintă fundamentul oricărui stat de drept și trebuie să devină o prioritate a întregii clase politice.
Parlamentul poate și ar trebui să se plaseze în centrul unui demers de asanare, simplificare și sistematizare a legislației din România, care s-o facă mai coerentă, mai stabilă și mai predictibilă", a încheiat preşedintele.