Klaus Iohannis, criticat DUR de nemţi. Ce i se reproşează preşedintelui

| 30 dec, 2014

Preşedintele Klaus Iohannis este criticat dur într-un articol publicat pe site-ul Deutsche Welle, intitulat "Un bilanţ ambiguu la pragul anilor". "Bilanţul de sfârşit de an românesc ar fi trebuit să fie excelent, nu doar fiindcă Dacia a devenit cea mai de succes marcă europeană. Ci datorită deznodământului scrutinului prezidenţial. Dar Iohannis şi-a ratat startul", notează autorul articolului.

Un start foarte problematic al preşedintelui Klaus Iohannis, adaugă Deutsche Welle în articolul publicat pe site.

"Din păcate, noul preşedinte, cel investit cu speranţe imense, probabil exagerate, în măsura în care are în faţă o misiune extrem de grea şi mijloace politice destul de puţine şi de precare spre a o îndeplini, a debutat cu stângul în noua sa funcţie.

Sfătuit rău, Iohannis, a cărui sarcină supremă nu este doar prezervarea securităţii României şi deci şi a alianţelor ei externe, ci şi să constituie un reper moral pentru concetăţenii lui, a ales să-şi înceapă cariera prezidenţială decorând un simpatizant legionar. Fireasca reacţie alarmată a unui ONG monitorizând antisemitismul în România n-a întârziat să aibă loc.

Că Iohannis nu va obţine pentru această decizie note excelente la Washington sau în alte capitale occidentale se înţelege de la sine, chiar dacă şi în ţară şi în străinătate se va ţine sema de perioada de graţie de 100 de zile care i se acordă îndeobşte unui lider începător. Totuşi, gestul său e prea grav pentru a putea fi trecut cu vederea.

Şi mai grav e semnalul funest pe care-l transmite nefericita decizie. Dacă ar fi cotat exclusiv ca al preşedintelui, acest semnal ar fi devastator. (...)

Ar fi fost elementar ca şi Andrei Muraru, fost director executiv la IICCMER, actual consilier al preşedintelui, să ştie toate acestea. A ignorat el profilul celui decorat la 22 decembrie? L-a cunoscut şi nu i-a păsat? În ambele situaţii greşeala sa ar fi, dacă el a comis-o, de neiertat", scrie semnatarul articolului, Petre M. Iancu.

Potrivit acestuia, această decizie semnalează "un deficitar instinct prezidenţial pentru alegerea sfetnicilor săi, dacă o exceptăm pe excelenta sa purtătoare de cuvânt."

"Or, în ciuda criticilor îndreptăţite pe care le-au stârnit din capul locului unele din opţiunile sale, noul preşedinte a ales să-şi aducă aproape şi inşi parţial discreditaţi, ori cel puţin controversaţi, cu un bilanţ reformist, ori în materie de memorie şi propensiune pro-occidentală, prea anemic ca să fie bine României viitoare.

S-ar putea, evident, argumenta, că Iohannis încearcă să fie ceea ce a vrut şi promis, în speţă, un „preşedinte-mediator", în stare să aplaneze tensiuni şi să readucă pacea unui popor grav polarizat. Gestul prezidenţial, aşa cum l-au pregătit consilierii săi, poate avea deopotrivă resorturi raţionale şi mai puţin raţionale. (...)

Dar sunt toate acestea demersuri şi atitudini recomandabile pentru Iohannis? Aşa să arate oare „România lucrului bine făcut?" Oare aşa ar fi vrut românii care au declanşat revoluţia civică de la 16 noiembrie, să se vadă unită naţiunea? Cum se văd oare în ţară şi în lume violentele atacuri antisemite la adresa istoricului şi politologului româno-american Vladimir Tismăneanu, care, pe bună dreptate, a deplâns în termeni fără echivoc decorarea lui Octav Bjoza?", se mai arată în articol.

Autorul se arată însă convins că Iohannis e "îngrijorat de aplauzele la scenă deschisă, pe care decorarea lui Bjoza le-a cules la extrema securisto-legionară a societăţii româneşti":

"Pe lângă handicapul unor consilieri nu tocmai in corpore competenţi, precum şi cel, la fel de alarmant, al absenţei unei majorităţi guvernamentale şi al susţinerii de către un partid dispus şi capabil să preia puterea, Iohannis are, ce-i drept, şi un atu extrem de preţios. E capitalul, de fapt inestimabil, al încrederii românilor.

Şeful statului ar trebui să fie însă edificat că acest capital iniţial, fie şi imens cum e, rămâne volatil şi se poate irosi vertiginos, în siajul unor repetate decizii eronate. E cert că şi preşedintele şi alţii mai au timp să înveţe. În fond, nimeni nu s-a născut maestru. Să sperăm aşadar că, la cumpăna dintre ani, înţelepciunea, la Cotroceni şi aiurea, va reveni în prim plan şi va spori decisiv."

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 dec, 2014
zzzz
Sa fim seriosi
Occidentul incurajeaza fascismul in Europa de Est. tot ce este anti-rus e privit bine, chiar daca se mai intampla sa fie si antisemit.
30 dec, 2014
Borbandieru
Hai s-o luãm p-a dreaptã!
Iohannis nu e criticat de nemti, ci de un tzâsti-bâsti de Petre Miancu.
Care aduce argumente, cicã, împotriva unui Consilier de-al lui Iohannis.
Culmea !, tratând cu dispret Logica, Bunul-simt si Reactia oamenilor.
30 dec, 2014
Cozma Lavinia
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d
30 dec, 2014
ion
Criticile sunt făcute de un jidan care se dă neamț !
30 dec, 2014
Alex Dupont
Un altfel de presedinte: VIRTUAL
Si duduia Bran, vrea sa ne convingi ca MRU MUNCESTE PE GRATIS???Sta el acolo ore intregi si ii susura in ureche lui Johannis sfaturi fara a fi retribuit? Iaca l-a sfatuit tare prost, pentru ca NU e platit:)! Mai, dara prosti ne mai credeti voi, cei de la Cotroceni, pe noi astilalti, VULGUL!!! Doamna draga, apa trece, pietrele raman. S-au perindat prin Cotroceni, CATI???Cati "neica nimeni", duduie novelista? Mata porti cuvintele, MRU le sopteste serpeste in urechi, hai, cine duce vorba din om in om? FACEBOOKUL? Ca observ ca Romania virtuala este condusa virtual de un presedinte mut, cu o purtatoare de cuvinte care este designer de interioare si se produce pe FACEBOOK... Paharnicul, stolnicul, Lapusneanu...Cine e MOTOC? Poate ca om vrea capul lui intr-o buna zi...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ