Klaus Iohannis, criticat zilnic. Vladimir Tismăneanu: Iohannis, premierul Grivco
Să ne aducem spre exemplu aminte de cât de mult a ținut candidatul la prezidențiale al ACL să facă parte din cabinetul Victor Ponta, un guvern pe care acum îl critică la scenă deschisă.
Klaus Iohannis candidat. Dincolo de incapacitatea lui Klaus Iohannis de a oferi un proiect credibil de țară, care să îi susțină candidatura la prezidențiale, sau de încercările stângace de a demonstra prin comunicate scrise de consultanți că are totuși ceva de spus pe subiecte de politică externă sau pe teme de interes maxim de pe agenda internă, candidatul ACL mai are o problemă majoră. Nu reușește să convingă nici măcar intelectualii de dreapta.
Printre vocile care îl critică la scenă deschisă pe Klaus Iohannis se numără și o serie de formatori de opinie, precum Vladimir Tismăneanu, care remarcă lipsa de credibilitate de care suferă candidatul ACL. Într-un editorial publicat pe platforma contributors.ro, Vladimir Tismăneanu dă de toți pereții cu Klaus Iohannis, considerând că acesta reprezintă o opțiune mai puțin indicată chiar și față de premierul său desemnat, Cătălin Predoiu.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS CANDIDAT. Sondajele de stabilire a prezidenţiabilului PNL- relevanţă publică limitată
Tismăneanu constată cu regret că, în ciuda activității politice prin care prim-vicepreședintele PDL a demonstrat că are cu adevărat veleități de lider de opoziție, ”candidatul ACL nu se numeşte Cătălin Predoiu, ci Klaus Iohannis”. Vizavi de cel din urmă, Tismăneanu remarcă faptul că supranumele de “premier Grivco” nu a fost contracarat în mod credibil de candidatul ACL. Ba dimpotrivă, argumentează Vladimir Tismăneanu, “e greu să ignori modul în care dl Iohannis se fereşte să vorbească despre semnificaţia condamnării lui Felix Grivcovici”.
Tismăneanu pune punctul pe ”I”. Și aceasta nu fiindcă Iohannis ar fi trebuit musai să se exprime mai vocal în legătură cu condamnarea lui Voiculescu, unul dintre puținele cazuri în care modul său rezervat de reacție a fost într-adevăr potrivit. Ceea ce este deranjant la candidatul ACL este ușurința cu care își schimbă prieteniile politice și se dezice de cei care l-au susținut la un moment dat.
Iar episodul din 2009 amintit de Tismăneanu este elocvent în acest sens. La acea vreme, sperând că va putea ajunge premierul României, Klaus Iohannis nu avea nicio problemă să primească sprijinul lui Victor Ponta și al PSD. Între timp însă, Iohannis și-a schimbat ambițiile de putere și a întors armele fără niciun fel de scrupule împotriva celor care s-au luptat pentru el acum cinci ani.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PREŞEDINTE: Sunt sigur că voi câştiga
Și nu este singurul exemplu care demonstrează labilitatea extremă a caracterului lui Klaus Iohannis. Să ne aducem spre exemplu aminte de cât de mult a ținut candidatul la prezidențiale al ACL să facă parte din cabinetul Victor Ponta, un guvern pe care acum îl critică la scenă deschisă. Sau de poziția adoptată în privința reducerii contribuțiilor sociale la angajatori, măsură pe care partidul său a cerut-o vehement, pentru ca apoi Klaus Iohannis să declare că are îndoieli în privința sustenabilității, iar ulterior să gireze strângerea de semnături pentru o sesiune extraordinară în care să fie revotat proiectul de lege referitor la aceasta.
Lipsa de consecvenţă a lui Crin Antonescu pare că se transmite cumva la Klaus Iohannis. Este posibil ca şi destinul politică a lui Antonescu să fie împărtăşit de Iohannis?