Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră privind pensionarea lui Augustin Lazăr
Pensionare Augustin Lazar. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de eliberare a Procurorului General al României, Augustin Lazăr, din funcție.
Pensionare Augustin Lazăr. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, în data de 17 aprilie, pentru site-ul realitatea.net că a depus cerere de pensionare la CSM. Pe 18 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea lui Augustin Lazăr.
"Am depus cerere, mandatul meu se încheie la 27 aprilie", a spus Augustin Lazăr pentru realitatea.net.
Augustin Lazăr (62 de ani) a fost numit Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 28 aprilie 2016.
Pensionare Augustin Lazăr. Procurorul General a fost pus la zid în ultima lună de zile
Procurorul general al României a fost vizat de numeroase atacuri în ultima perioadă.
Pensionare Augustin Lazăr. Totul a plecat de la faptul că luju.ro a scris că Lazăr a refuzat să elibereze un disident anticomunist, pe Iulius Filip, în anii '80, după ce disidentul i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă "Solidaritatea" din Polonia. Augustin Lazăr a replicat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, dar că își desfășura activitatea într-o comisie care nu avea competența de a dispune eliberarea deţinuţilor. Postul TV Antena 3 l-a numit public "torţionar" pe Augustin Lazăr.
Apoi, Augustin Lazăr a negat şi alte acuzaţii care i s-au adus, cum că ar fi făcut poliție politică, și a susținut ca atacurile vizează decredibilizarea sa și destabilizarea Ministerului Public: "Resping categoric afirmațiile nefondate lansate în spațiul public, în cursul zilei de azi, 2 aprilie 2019, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aș fi făcut poliție politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituții și în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al securității".
Pensionare Augustin Lazăr. Pe 26 martie, Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General. Însă, pe 10 aprilie, după un interviu susținut la ministerul Justiţiei, Tudorel Toader l-a respins şi pe el, la fel cum a făcut-o şi în cazul celorlalţi trei candidaţi, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Procedura se va relua.
Săptămâna trecută, pe 8 aprilie, Augustin Lazăr a anunțat că dosarul Revoluției din 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis instanței. Printre inculpați sunt fostul președinte Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă. CITEŞTE AICI REACŢIA ŞOC A LUI GELU VOICAN VOICULESCU, pentru realitatea.net!
Pensionare Augustin Lazăr. 8 luni de rivalitate. Istoricul duelului Tudorel Toader - Augustin Lazăr
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dus o luptă cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, începând cu 25 august 2018. Atunci, ministrul Justiției a anunţat, printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, că declanşează "procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".
Pensionare Augustin Lazăr. Pe 24 octombrie 2018, la două luni după acel anunț și cu o întârziere de o lună față de termenul autoimpus, Tudorel Toader a propus revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr. Totul s-a produs în urma unui raport de evaluare de 63 de pagini, care conținea 20 de motive care au stat la baza declanșării procedurii de revocare a procurorului general al Romaniei.
Nici până în ziua de astăzi Tudorel Toader nu a reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit, cum a fost în cazul Laurei Codruţa Kovesi.
Războiul Toader - Lazăr s-a terminat astăzi, după anunţul de "capitulare" făcut de Augustin Lazăr şi după decizia PSD privind remanierea lui Tudorel Toader.