Klaus Iohannis, despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române
Klaus Iohannis a declarat că "bisericii îi revine misiunea de a contribui la educație și la promovarea unor valori în societate", cu ocazia primirii unei delegații a Sfântului Sinod al BOR.
"Pe lângă incursiunea în istorie, se cuvine să ne aplecăm și asupra prezentului și viitorului, asupra rolului pe care Biserica poate să îl joace în societate și în construirea unei lumi mai bune. Cred că vă revine o misiune aparte, aceea de a contribui la educație și la promovarea unor valori în societate, la a ne face mai solidari și mai generoși, mai preocupați unii față de alții și mai ales față de cei în nevoie. În lumea contemporană, plină de incertitudini, de tulburări și de conflicte, experiența seculară a cultelor religioase devine un factor fundamental al echilibrului și toleranței", a spus șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.
El i-a încurajat pe înalții prelați să fie deschiși pentru dialogul interconfesional în plan național și internațional și le-a mulțumit pentru sprijinul dat românilor din diaspora de a nu se îndepărta de limbă, de țară și credință.
"Autonomia în raport cu autoritățile și libertatea religioasă consacrată de Constituție dau Statului și Bisericii Ortodoxe Române, ca de altfel tuturor cultelor, responsabilitatea dezvoltării unor relații de parteneriat real, în folosul oamenilor. Din această perspectivă, consider misiunea cultelor religioase ca una de substanță în viața comunităților și fundamentală în păstrarea identității spirituale a oamenilor și a națiunii ca întreg", a spus Iohannis.
Șeful statului a precizat că în mandatul său va încuraja și, după caz, va sprijini asumarea de către instituțiile și autoritățile publice și cele religioase de responsabilități în domeniile în care acțiunea lor comună este benefică pentru cetățeni și pentru colectivități.
El a transmis felicitări cu prilejul celebrării a 90 de ani de la ridicarea BOR la rang de Patriarhie și a 130 de ani de autocefalie.
Iohannis a făcut o incursiune în ceea ce privește contribuția Bisericii Ortodoxe Române în evoluția și dezvoltarea societății și a instituțiilor statului român.
"După Unirea Principatelor și obținerea independenței din 1877, urmate de proclamarea Regatului în 1881, autocefalia Bisericii Ortodoxe Române din 1885 este o încununare în plan spiritual și canonic a proceselor istorice de constituire a statului național. Făcută posibilă prin jertfa de pe câmpurile de bătălie ale Marelui Război, exprimată prin voința populară a provinciilor istorice românești și consacrată prin Congresul de pace de la Paris, Marea Unire de la 1918, la rândul ei, deschide calea pentru ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie", a arătat el.
Delegația Sfântului Sinod a fost condusă de Patriarhul BOR, Daniel.