Klaus Iohannis, la sosirea de la Paris: A fost un semn al hotărârii noastre de a lupta împotriva terorismului
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, duminică seară, o declaraţie de presă, la sosirea din Franţa, pe Aeroportul Otopeni. Preşedintele României a participat la marşul solidarităţii organizat la Paris în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa.
Declaraţia preşedintelui Iohannis: Bună seara! Am participat astăzi la Paris la marşul solidarităţii organizat în memoria victimelor atentatelor teroriste din ultimele zile. Nu a fost doar un marş al solidarităţii francezilor, ci un semn al hotărârii noastre de a lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel.
Nu au participat doar europeni, doar creştini, ci şi musulmani, evrei, atei, agnostici. Au fost reprezentate statele arabe, cu toţii erau îngrijoraţi de ofensiva terorismului. Am avut ocazia să discut cu mai mulţi lideri politici. Am discutat cu cancelarul Germaniei, cu Jean Claude Juncker, cu Donald Tusk, cu premierul Olandei, cu premierul Israelului şi cu mulţi alţii. Doresc să-i mulţumesc preşedintelui Franţei pentru invitaţie şi pentru călduroasa primire. Îi mulţumesc pentru atenţia specială pe care a acordat-o mesajelor noastre. Mă bucur că am putut să îi fiu alături în aceste momente grele. Preşedintele Iohannis a participat astăzi la marşul solidarităţii din Paris alături de alţi peste 50 de lideri ai lumii.
Ei au dat startul marşului republican împotriva terorismului, care a început în Piaţa Republicii din capitala franceză, la care participă peste un milion de persoane. Familiile victimelor atacului de la redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, precum şi apropiaţi şi supravieţuitori sunt şi ei în prima linie. Liderii străini şi Francois Hollande au fost aplaudaţi de miile de persoane prezente, dar şi de oamenii aflaţi la ferestrele locuinţelor lor, situate pe traseul mitingului. Oficialii au ţinut un moment de reculegere, după care preşedintele Francois Hollande i-a salutat pe fiecare dintre ei.
Ulterior, marşul liderilor străini s-a încheiat, în timp ce preşedintele francez s-a alăturat familiilor celor 17 victime ale atentatelor din Franţa. 2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari protejează obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice. Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia pariziană a publicaţiei Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris. În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de fraţii Kouachi şi de Amedy Coulibaly, trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.