Klaus Iohannis, prima întâlnire cu Dragnea şi Tăriceanu după ce a anunţat că nu o revocă pe Kovesi
Întâlnire de gradul 3 la Parlament, la Summit-ul B9. Dragnea, Tăriceanu şi Iohannis au stat faţă în faţă azi, prima dată dupa ce Iohannis a anunţat că o păstreaza pe Laura Codruţa Kovesi la DNA.
Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Călin Popescu Tăriceanu, iar apoi, în sala în care se desfășoară summit-ul, de către Liviu Dragnea. Cei doi și-au strâns mâna, timp în care șeful statului i-a spus lui Dragnea: ”Domnule președinte...ce faceți?”. Răspunsul lui Dragnea a fost: ”Bine, dumneavoastră?”. Reuniunea a durat în jur de o oră jumătate.
Senatul României găzduieşte, începând de marţi, timp de trei zile, primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9). Reuniunea este programată pentru ora 9.00.
Klaus Iohannis a vorbit în cadrul Summit-ului B9, de la București, despre faptul că în România, cu ajutorul tututor forțelor politice, s-a ajuns la un consens pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. Președintele a dat ca exemplu România în materie de colaborare politică.
”Îmi face plăcere să particip la deschiderea acestui eveniment și să vă împărtășesc câteva considerații care privesc Formatul București sau, cum mai este denumit, B9. După cum cunoaşteţi, am lansat acest Format împreună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, la București, în noiembrie 2015. De atunci, B9 a avut o dinamică susținută la nivel executiv – ministerial și al șefilor de stat. Formatul s-a consolidat într-o platformă de dialog informal foarte utilă, pe teme de securitate, între statele de pe Flancul Estic al NATO, care au devenit deopotrivă beneficiare ale măsurilor de descurajare adoptate la nivel aliat, precum și contributoare active la securitatea euro-atlantică, a NATO în întregul său. Ceea ce ne-a adus împreună au fost percepţiile similare privind riscurile de securitate actuale şi provocările provenind din vecinătatea estică. Principiile călăuzitoare ale Formatului Bucureşti vizează furnizarea unei contribuţii rezultând din experienţa şi expertiza specifice statelor participante la Format, cu înțelegerea că menţinerea şi consolidarea coeziunii, unităţii şi solidarităţii aliate rămân esenţiale”.
Evenimentul este organizat la iniţiativa comună a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a mareşalului Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski. Summitul se va bucura de prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, co-iniţiator al Formatului Bucureşti (B9).
"În contextul evoluţiilor internaţionale actuale, Summitul parlamentar B9 reprezintă un element important al demersurilor de diplomaţie parlamentară, la nivel multilateral. Pilonul parlamentar B9 urmăreşte facilitarea de poziţii convergente, prin consolidarea rolului parlamentelor naţionale, în problematica de securitate şi apărare. Organizarea Summitului parlamentar B9 transmite un mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, în iulie 2018", se arată într-un comunicat.
La Summitul B9 vor participa delegaţiile Parlamentelor statelor membre ale Formatului Bucureşti: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România şi Ungaria. Printre invitaţii de onoare se numără preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli, secretarul general al AP NATO, David Hobbs, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Armate. “
Summitul parlamentar B9 reprezintă un element important al demersurilor de diplomaţie parlamentară, la nivel multilateral.
Pilonul parlamentar B9 urmăreşte facilitarea de poziţii convergente, prin consolidarea rolului parlamentelor naţionale, în problematica de securitate şi apărare. Organizarea Summitului parlamentar B9 transmite un mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, în iulie 2018”, precizează organizatorii. La finalul Summit-ului, care va dura până în 19 aprilie, va fi adoptată o declaraţie prin care se reafirmă rolul Formatului Bucureşti ca platformă de consultare şi dialog în materie de securitate a statelor de pe flancul estic al NATO, în susţinerea şi definirea obiectivelor lor strategice.