Klaus Iohannis, prima reacție după învestirea noului Guvern al Republicii Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis salută învestirea noului Guvern al R.Moldova, menţionând că sarcinile acestuia nu sunt deloc uşoare, însă vrea ca partenerii României să fie convinşi că vor avea în ţara noastră "cel mai important sprijin" în direcţia continuării parcursului proeuropean.
"Salut învestirea noului Guvern al Republicii Moldova, un guvern cu o orientare clară pro-europeană. Știu că sarcinile care stau în fața executivului de la Chișinău nu sunt deloc ușoare, însă vreau ca partenerii noștri să fie convinși că vor avea în România cel mai important sprijin în direcția depășirii dificultăților economice și a continuării parcursului pro-european. Succes Guvernului Valeriu Streleț!", a scris în urmă cu puțin timp președintele Klaus Iohannis pe contul său de Facebook.
Noul guvern al Republicii Moldova, condus de premierul desemnat Valeriu Streleț, a fost confirmat, joi, cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleț au votat toți deputații noii coaliții (Alianța pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Deputații Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor au votat împotrivă, iar neafiliații Iurie Leancă (fost premier și fost membru al PLDM), Eugen Carpov și Nicolae Juravschi s-au abținut.
Componența Guvernului Streleț
Conform listei prezentate în fața parlamentului de premierul Valeriu Streleț, în componența noului guvern se regăsesc mulți miniștri din fostul cabinet dar și nume noi. Este vorba despre titularii de la Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Ministerul Mediului, relatează Agerpres.
Partidul Liberal Democrat își păstrează în funcții cinci miniștri: Natalia Gherman — la Externe, Oleg Bălan — la Interne, Anatol Arapu — la Finanțe, Ion Sula — la Agricultură, iar Mircea Buga va trece de la Ministerul Sănătății la cel al Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Tineretului va fi condus de Loretta Handrabura, ministru-adjunct al educației în guvernul precedent.
Și de la Partidul Democrat au rămas în guvern cinci miniștri: Stephane Bride — la Economie, Pavel Filip — la Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Monica Babuc — la Cultură, Vasile Bâtcă — la Ministerul Construcțiilor, iar Ruxanda Glăvan va trece de la Ministerul Muncii la Ministerul Sănătății. În funcția de ministru al justiției a fost numit Vladimir Cebotari, actualul șef al I.S. Calea Ferată din Moldova.
Cele patru ministere care au revenit Partidului Liberal vor fi conduse de Corina Fusu — la Educație, Anatol Șalaru — la Apărare, Iurie Chirinciuc — la Transporturi, iar Valeriu Munteanu va fi ministru al mediului. Totodată, deputatul liberal Gheorghe Brega a fost numit în funcția de vicepremier pe probleme sociale.
În noul guvern și-a păstrat postul și Victor Osipov, el urmând să ocupe în continuare funcția de vicepremier pentru integrare.
De la mijlocul lunii iunie, după demisia premierui Chiril Gaburici, Republica Moldova a avut un guvern interimar.