Kommersant: Armata, mai importantă pentru ruşi decât economia
Majoritatea cetăţenilor ruşi sunt de părere că ţara lor are în continuare nevoie de un "lider puternic", care poate să facă ordine, chiar şi cu preţul îngrădirii libertăţii. Şi pentru apărare ruşii sunt de acord să cheltuiască mai mult, chiar dacă acest lucru va crea probleme pentru economie, relatează cotidianul Kommersant.
Cu toate acestea, numărul adepţilor fermi ai unor asemenea măsuri este în scădere în Rusia, relevă un sondaj realizat de "Levada-Ţentr". Opoziţia rusă este convinsă că în sânul societăţii se amplifică treptat dubiile în legătură cu virtuţile regimului politic existent şi ale liderului acestuia.
Începând din 1998, sociologii clarifică atitudinea ruşilor faţă de teza "Rusia are nevoie de un lider puternic, care să poată face ordine, chiar şi cu preţul îngrădirii libertăţii de exprimare". Procentul celor care sunt de acord cu respectiva teză nu s-a schimbat în ultimii 15 ani. În 1998, pe vremea preşedinţiei lui Boris Elţin şi când numele Putin era cunoscut doar la Kremlin, 76% dintre ruşi erau de acord cu un "lider puternic", iar în 2013 - aproape tot atâţia, 75%.
Acest procent este format din cei care "sunt în totalitate de acord" şi care sunt "mai degrabă de acord". Iar dacă în urmă cu 15 ani "total de acord" erau 56%, procentul acestora este acum de 39%. Dimpotrivă, "mai degrabă de acord" erau 20%, iar acum - 36%, precizează Kommersant.
În opinia lui Serghei Ivanenko, membru al comitetului politic al partidului de opoziţie "Iabloko", scăderea numărului de adepţi convinşi ai unei "mâini forte, lider puternic" constituie, între altele, o chestiune ce ţine de lipsa de încredere faţă de actuala putere.
"Dacă în 15 ani în societate nu s-a schimbat în mod radical modul de percepere a problemelor cheie, înseamnă că nicio problemă nu a fost rezolvată în acest răstimp", a declarat pentru ziarul rus deputatul Serghei Obuhov, secretar al CC al Partidului Comunist al Federaţiei Ruse. Însă, în opinia sa "nemulţumirea politică" faţă de acest lucru se manifestă "specific": "oamenii nu înţeleg deocamdată politica adevărată, preferând bancurile şi bârfele".
"Levada-Ţentr" monitorizează în permanenţă şi problema privind relaţiile dintre Rusia şi SUA. Şi în această privinţă opiniile ruşilor nu s-au schimbat foarte mult. Majoritatea - 75-76% - sunt în continuare convinşi că "SUA se folosesc de actualele probleme ale Rusiei, pentru a o transforma într-un apendice energetic al Occidentului". Totuşi, dacă în urmă cu 15 ani cu această teză se declarau "total de acord" 46%, acum opinia este împărtăşită de 32%, "mai degrabă erau de acord" 29%, iar acum - 45%.
De asemenea, înainte 62% dintre ruşi erau convinşi că "Occidentul şi cultura occidentală influenţează negativ viaţa rusă", iar 37% erau ferm convinşi de acest lucru. Acum, "ferm convinşi" sunt în proporţie de 24%, însă procentul celor "mai degrabă convinşi" a ajuns la 41%, de la 25%.
Problemele care ţin de apărare au căpătat în ultimii 15 ani o importanţă specială în conştiinţa maselor largi din Rusia. Înainte, majoritatea ruşilor - 53% - erau categoric împotrivă ca statul să cheltuiască pentru apărare mai mult, dacă acest lucru ar crea probleme pentru dezvoltarea economică", iar adepţii "militarizării economiei" erau în minoritate - 35%. Acum, aceştia sunt aproape jumătate - 46%, subliniază cotidianul rus.
Populaţia Rusiei este "în general îndepărtată" de toate aceste probleme, explică directorul-adjunct al "Levada-Ţentr", Aleksei Grajdankin, motivând astfel reducerea numărului de cetăţeni cu poziţii ferme. "Au trecut anii 1990, când despre economia de piaţă şi de integrarea cu Occidentul se vorbea mult şi pozitiv. Opinia publică a fost supusă propagandei de stat", este de părere expertul. Cu toate acestea, după cum constată Grajdankin, aplecarea spre nevoia de un lider puternic a rămas neschimbată.