KOVESI cere încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

| 10 feb, 14:54

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Şeful DNA a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmite în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a celor doi deputaţi. 

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, toate în formă continuată. 

Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată. 

Potrivit unui comunicat al DNA, la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", al cărei preşedinte este deputatul Păun, a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene. 

Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. 

Prin cererea de finanţare s-a stabilit că grupul ţintă va beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active şi a gradului de informare. 

Din probele administrate a reieşit că grupul ţintă, reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul ca au făcut parte din acest grup. 

"În momentul semnării contractului, deputatul Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor 'Pro Europa'. Astfel, în contul deţinut de asociaţie, în perioada 27 septembrie 2010 - 19 decembrie 2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei. (...) Obiectivele proiectului nu au fost realizate; majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane", se arată în comunicat. 

Procurorii susţin că sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentând fonduri europene şi aproape 1, 5 milioane lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea asociaţiei şi de către managementul proiectului. 

Anchetatorii au constatat că tot prin Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010 - 2013, s-a derulat şi proiectul intitulat "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", cu finanţare din fonduri europene. 

Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă judeţe ale ţării - Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui. Programele de formare de care urmau să beneficieze cei din grupul ţintă au fost: lucrător în construcţii, lucrător în izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist. 

DNA precizează că au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive. 

"A rezultat că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plată a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele ataşate nu pot justifica modul de cheltuire a banilor", se spune în comunicat. 

DNA menţionează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor. 

Procurorii au reţinut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13, 3 milioane lei din bugetul Fondului Social European şi peste 1,5 milioane lei din bugetul naţional). 

În calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", Nicolae Păun, a obţinut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte, în sensul în care a determinat stabilirea grupurilor ţintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespund realităţii; i-a determinat pe angajaţii din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către asociaţie, cu titlu de donaţie (donaţiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociaţie, totalizează aproape 1,4 milioane lei); a întocmit şi a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe bază de documente justificative ce nu corespund realităţii, având ca urmare prejudicierea bugetului comunităţilor europene cu suma de peste 24, 2 milioane lei şi bugetul de stat cu peste 3 milioane lei, reprezentând partea de cofinanţare. 

"Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obţinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor convenţii civile încheiate în mod fictiv de Asociaţia Partida Romilor. În vederea disimulării şi ascunderii activităţii ilegale săvârşite în calitate de preşedinte al asociaţiei în contextul deturnării fondurilor alocate de la bugetul de stat, începând cu ianuarie 2015, Nicolae Păun, folosindu-se de calitatea de deputat, a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Păun a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa", mai precizează sursa citată. 

Procurorii susţin că aceste lucruri au avut loc în condiţiile în care cetăţenii de etnie romă care au fost incluşi în mod fictiv în proiectele şi acţiunile asociaţiei au primit decizii de plată din partea instituţiilor statului. 

El mai este acuzat că a creat circuite financiare, disimulând sumele de bani obţinute din donaţii, în scopul de a da o aparenţă legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte, a efectuat, prin persoane interpuse, în numele unei societăţi, tranzacţii cu terenuri achiziţionate la preţuri subevaluate, pentru a-şi însuşi sumele de bani rezultate şi pentru a disimula originea infracţională, precum şi că a condus în fapt activitatea acestei firme, în sensul că a intermediat şi a înlesnit obţinerea de credite bancare, a întocmit acte financiare şi contabile justificative în contextul unor controale ale organelor fiscale. 

DNA mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate. 

"Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. În perioada octombrie - decembrie 2015, Păun, aflându-se în posesia listelor cu martori citaţi de DNA, respectiv fiind încunoştiinţat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari să nu dea declaraţii sau să dea declaraţii mincinoase în faţa organelor de urmărire penală cu privire la activitatea derulată în cadrul asociaţiei", mai spun anchetatorii. 

Mădălin Voicu mai este acuzat că, în perioada 2011-2015, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere fără a menţiona sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", totalizând peste 300.000 lei venit brut şi peste 217.000 lei venit net. 

"Banii respectivi fuseseră primiţi de la Păun, prin intermediul asociaţiei, cu justificarea 'plăţi drepturi de autor' în perioada 2011-2015. Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu ştia că sunt deturnaţi, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului 'Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine' şi remunerată cu suma totală de 194.241 lei", mai arată DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 feb, 09:32
Dadi
Dezvoltare personala
Cum poti castiga bani! Exceptional! Incepe si tu imediat si GRATUIT un curs online care te invata rapid cum poti castiga bani folosind internetul! Lectiile sunt extrem de interesante si te invata GRATUIT cum poti castiga bani! Pentru a primi acest curs, trimite un mesaj la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ