Kovesi cere sesizarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale faţă de Corlăţean. Decizia Senatului
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, în dosarul diaspora.
UPDATE 15.04 PNL transmite că va vota favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlățean și cere social-democraților să nu se opună solicitărilor justiției. Liberalii consideră că judecătorii trebuie să dea un răspuns în acest dosar pentru că românii au dreptul să știe ”cine este răspunzător pentru umilințele la care au fost supuși”.
"PNL solicită PSD să se abțină de la a pune în aplicare în Senat tacticile tradiționale de blocare a solicitărilor justiției. Dosarul diaspora, chiar și după mai bine de un an de zile, trebuie să primească un răspuns din partea judecătorilor, iar pentru acest lucru procurorii trebuie lăsați să își finalizeze cercetările. Românii au dreptul să știe, în urma unui act de justiție, cine este răspunzător pentru umilințele la care au fost supuși. (...) Ca de fiecare dată, PNL are decizia de a vota favorabil și în mod transparent pentru orice solicitare de ridicare a imunității, indiferent de numele persoanei vizate sau apartenența politică. În mod similar, solicităm PSD să-și dea măsura declarațiilor publice prin fapte, în mod diferit față de modul în care a făcut-o până acum prin blocarea solicitărilor adresate Parlamentului", se arată într-un comunicat al liberalilor.
UPDATE 14.56 Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat cu privire la cererea formulată de DNA de sesizare a Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, în dosarul 'Vot Diaspora 2014', că aceasta va fi analizată în cursul acestei săptămâni, marţi, sau cel mai târziu săptămâna viitoare.
Întrebat când va pune pe ordinea de zi solicitarea DNA, Tăriceanu a afirmat: 'Am mai primit întrebări astăzi, nu primisem încă pe cale oficială solicitarea DNA, am şi văzut comunicatul de presă dat de DNA, domnul Corlăţean este acuzat că prin acţiunile sale a creat foloase necuvenite probabil că domnului Ponta, nu ştiu, în fine, eu cred că prin modul în care DNA-ul pune problema nu cred că s-au documentat suficient de bine, dacă e vorba de foloase necuvenite, cred că mai degrabă a profitat Iohannis, că parcă Iohannis a câştigat alegerile, nu Ponta, dar în fine. O să văd solicitarea, am şi discutat cu câţiva dintre colegii mei membri ai Biroului Permanent al Senatului, toată lumea ştiţi că este plecată în campanie electorală. O să vedem, avem două variante, fie în cursul acestei săptămâni, mâine, să vedem dacă pot să vină să se mobilizeze şi să vină să facem o şedinţă de Birou permanent pentru a demara procedurile, dacă acest lucru nu e posibil în timpul săptămânii, atunci cel mai târziu săptămâna viitoare, dar în momentul de faţă nu pot să vă dau un răspuns cert pentru că aştept de la colegii mei membrii ai Biroului Permanent, sunt încă 12 colegi în Biroul Permanent în afară de mine, trebuie să aştept care este punctul lor de vedere şi răspunsul lor cu privire la această solicitare'.
--------
Potrivit unui comunicat al DNA, Kovesi a transmis procurorului general al PÎÎCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Titus Corlăţean, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte", susţine DNA.
Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, indică procurorii.
"Prin urmare, limitarea accesului la secţiile de votare în străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de acelaşi candidat, în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de altă parte, dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia", menţionează sursa citată.
DNA mai susţine că fostul ministru de Externe a cauzat şi "o vătămare a intereselor legitime" ale MAE, interese care constau în buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi în îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetăţenilor români.
"Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu s-a concretizat îndeosebi în: nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane; organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României", completează procurorii.
Potrivit DNA, cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 19 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.