Kovesi, DNA: Nu facem dosare politice

| 09 oct, 2013

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că procurorii DNA nu fac dosare politice şi efectuează cercetări în funcţie de apartenenţa unei persoane la un partid.

"Eu nu comentez niciodată ce spun oamenii politici, însă cu privire la aşa-zisele acuzaţii publice care ni se aduc - nu facem dosare politice. Faptul că investigăm dosare în care sunt implicaţi politicieni nu înseamnă automat că noi facem dosare politice. Pot să va spun foarte clar: nu facem dosare politice", a afirmat Kovesi referitor la reproşurile făcute în spaţiul public de unii politicieni la Televiziunea Publică, conform Agerpres.

Kovesi a arătat că în foarte multe dintre dosarele în care sunt cercetaţi politicieni, există sesizări, plângeri penale care au fost depuse sau denunţuri venind de la diverse persoane.

"Nu cercetăm oamenii în funcţie de apartenenţa la un partid politic sau nu, ci pot sa vă spun că DNA, nu numai în perioada de când conduc această instituţie, dar şi înainte, când eram procuror general, pot să vă spun că a investigat persoane care aparţineau diverselor partide politice, adică nu numai dintr-un anumit partid. (...) Au fost foarte multe cazuri în care au fost implicate persoane de la toate partidele. Faptul că ni se fac sesizări cu privire la anumiţi oameni politici nu ne dă nouă dreptul să alegem ce să investigăm sau nu", a precizat şeful DNA.

Kovesi a dat asigurări că toate sesizările care vin de la instituţii, indiferent că este Guvern, minister sau altă instituţie a statului, sunt înregistrate ca dosare penale şi sunt soluţionate.

"Avem, sigur, şi noi problemele noastre atunci când vorbim de rapiditatea cu care poţi soluţiona un dosar penal. Nu poţi să faci o sesizare astăzi şi să dai şi soluţie dacă vorbim, spre exemplu, de infracţiune de abuz în serviciu sau de o infracţiune care de foarte multe ori pentru dovedirea ei ai nevoie de expertiză sau să administrezi un probatoriu mai complex. Dar vă asigur că toate aceste plângeri au fost înregistrate, se lucrează în mod constant şi ritmic", a explicat ea.

Referitor la sesizările făcute de Guvern, Kovesi a arătat că a cerut tuturor şefilor să verifice dacă dosarele stau în nelucrare sau nu şi vor fi soluţii în scurt timp, nefiind prima data când Executivul face plângeri.

Legat de un alt reproş care s-ar aduce DNA-ului, respectiv că nu ar avea anchete noi, Kovesi a menţionat că pe rolul Parchetului sunt înregistrate aproape 3.000 de dosare penale.

"Perioada următoare va dovedi dacă s-au oprit dosarele sau dacă au continuat. Pot să vă spun că se fac investigaţii în toate aceste dosare. (...) Pot să vă asigur că procurorii îşi continuă activitatea, primim zilnic sesizări, primim zilnic denunţuri. (...) Avem dosare începute şi în mandatul meu, avem dosare începute şi anterior", a precizat procurorul şef al DNA.

În ceea ce priveşte serviciile de informaţii, Kovesi a spus că există o relaţie foarte bună cu SRI, fiind o activitatea în baza legilor care există şi a protocoalelor care sunt semnate.

"Primim astfel de informări tot timpul. Primim informări şi de la serviciul de informaţii al Ministerului Interne; primim informări şi de la serviciul de informaţii al MApN", a susţinut ea.

Pe de altă parte, Kovesi a precizat că, din datele statistice, sunt foarte multe anchete finalizate cu condamnări.

"Nu ne evaluăm activitatea doar după trimiterile în judecată. Peste 90% din dosarele care sunt trimise la instanţa de judecată sunt cu condamnări. Pot să vă spun că în ultima perioadă, numărul condamnărilor în dosarele DNA a crescut. Sunt foarte multe condamnări care, dacă vreţi un procent, 40% din condamnări sunt de închisoare cu executare, 60% dintre condamnări sunt cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei", a mai spus şeful DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ