CA Ploieşti: Procesul lui Kovesi cu Antena 3, amânat pentru 4 aprilie
Curtea de Apel Ploieşti a amânat, miercuri, pentru 4 aprilie, judecarea procesului dintre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti.
UPDATE La acest prim termen de la Curtea de Apel Ploieşti, a fost prezentă Kovesi, celelalte părţi lipsind. Instanţa a dispus amânarea judecăţii în acest dosar, având în vedere cererile formulate de Antena 3 şi celelalte părţi, care au invocat fie necesitatea angajării unui avocat, fie lipsa acestuia sau nevoia studierii actelor. Astfel, a fost stabilit un nou termen pentru data de 4 aprilie.
La ieşirea din sala de judecată, şefa DNA a refuzat să facă declaraţii asupra dosarului, spunând că este vorba despre "o cauză privată".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus, la data de 18 ianuarie, strămutarea respectivului proces de la Curtea de Apel Piteşti la Curtea de Apel Ploieşti, după ce a admis o cerere formulată de Radu Tudor, Bianca Grigore, Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea şi SC Antena 3 SA.
De asemenea, judecătorii de la Secţia I civilă a ÎCCJ au anulat actele de procedură îndeplinite în acest dosar de Curtea de Apel Piteşti privind încuviinţarea şi/sau respingerea probelor. Totodată, a fost anulată şi încheierea din 11 ianuarie 2017, prin care CA Piteşti rămăsese în pronunţare în acest dosar.
Este pentru a doua oară când acest proces este mutat la altă instanţă. Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, însă pe 21 aprilie 2016, tot ÎCCJ a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Piteşti, jurnaliştii de la Antena 3 motivând că cele două judecătoare care se ocupau de acest caz - Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu - au dat dovadă de rea-credinţă, deoarece le-au respins mai multe probe.
Jurnaliştii de la Antena 3 au fost nemulţumiţi şi de judecătorii din completul de la Curtea de Apel Piteşti, care au fost recuzaţi în mai multe rânduri de Răzvan Savaliuc. Acesta a cerut schimbarea judecătorilor deoarece i-au respins mai multe solicitări, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu sau amendarea Laurei Codruţa Kovesi pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor pe care le-a formulat.
Procesul se află în faza de recurs, după ce, pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.
În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii menţionaţi, reclamând faptul că în emisiunea "Sinteza zilei" din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu.
În acţiunea depusă în instanţă, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.
-------
La intrare în sediul instanței, Kovesi nu a făcut nicio declarație presei.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus, la data de 18 ianuarie, strămutarea respectivului proces de la Curtea de Apel Pitești la Curtea de Apel Ploiești, după ce a admis o cerere formulată de Radu Tudor, Bianca Grigore, Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea și SC Antena 3 SA.
De asemenea, judecătorii de la Secția I civilă a ÎCCJ au anulat actele de procedură îndeplinite în acest dosar de Curtea de Apel Pitești privind încuviințarea și/sau respingerea probelor. Totodată, a fost anulată și încheierea din 11 ianuarie 2017, prin care CA Pitești rămăsese în pronunțare în acest dosar.
Este pentru a doua oară când acest proces este mutat la altă instanță. Inițial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București, însă pe 21 aprilie 2016, tot ÎCCJ a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Pitești, jurnaliștii de la Antena 3 motivând că cele două judecătoare care se ocupau de acest caz — Gabriela Manuela Rădulescu și Andreea Doris Tomescu — au dat dovadă de rea-credință, deoarece le-au respins mai multe probe.
Jurnaliștii de la Antena 3 au fost nemulțumiți și de judecătorii din completul de la Curtea de Apel Pitești, care au fost recuzați în mai multe rânduri de Răzvan Savaliuc. Acesta a cerut schimbarea judecătorilor deoarece i-au respins mai multe solicitări, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu sau amendarea Laurei Codruța Kovesi pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susținerea acuzațiilor pe care le-a formulat.
Procesul se află în faza de recurs, după ce, pe 16 octombrie 2015, Tribunalul București a decis ca postul Antena 3, jurnaliștii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae și analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru o serie de afirmații la adresa ei făcute în emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.
În iunie 2014, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3 și pe jurnaliștii menționați, reclamând faptul că în emisiunea "Sinteza zilei" din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a mușamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și Mircea Băsescu.
În acțiunea depusă în instanță, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 și pe cei cinci jurnaliști să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar și cheltuielile de judecată. Kovesi susținea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane.