Kovesi: Peste 90% din dosarele deschise la DNA au la bază sesizări venite de la persoane fizice sau juridice
Laura Codruţa Kovesi a declarat că în cursul anului trecut majoritatea investigatiilor au fost deschise pe baza unor sesizari primite de la cetateni. Procurorul şef al DNA a subliniat că sunt cu 75% mai multe decat in anul 2013.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a încercat să demonteze mitul "binomul SRI-DNA" creat în spaţiul public de o parte a mass-media. Laura Codruţa Kovesi a subliniat că în cursul anului trecut majoritatea investigatiilor au fost deschise pe baza unor sesizari primite de la cetateni. Sunt cu 75% mai multe decat in anul 2013. Peste 90% din dosarele deschise la DNA au la baza sesizari venite de la persoane fizice sau juridice.
Citeşte şi: BOMBĂ! DNA folosește propriul serviciul tehnic pentru ca SRI să nu aibă acces la conținutul INTERCEPTĂRILOR
"Exista si oameni stiu ca au probleme penale, dar numarul lor e foarte mic. Numarul cel mai mare de sesizari provin de la cetateni care nu sunt cercetati din punct de vedere penal. Foarte multe sesizari pleaca de la o revolta, daca pot sa spun asa, pe care o simt oamenii atunci cand li se cere mita din partea unor functionari. Avem foarte multe sesizari care vin de la oameni de afaceri care reprezinta diverse societati comerciale implicate in achizitii publice, sunt institutii publice care ne fac sesizari. Unele institutii, pentru ca au atributii de control si verificare, altele, pentru ca intra in posesia unor astfel de informatii".
Câte dosare penale via SRI are DNA
"Un procent de 5% reprezinta dosarele deschise pe baza unor sesizari venite de la serviciile de informatii. De obicei procurorii, cand deschid o investigatie pot sa ceara serviciilor sa ne furnizeze date si informatii privind eventuale activitati infractionale sau anumite elemente legate de persoana pe care o cercetam, asa cum si serviciile au obligatia prevazuta in lege – si care poate sa atraga raspunderea, daca nu se respecta – de a ne informa atunci cand intra unor date sau informatii privind fapte de coruptie. E o prevedere expresa in legea 78, potrivit careia orice institutie publica cu atributii de control si verificare, atunci cand intra in posesia unor informatii privind fapte de coruptie, are obligatia legala de a ne sesiza de indata", a declarat Laura Codruţa Kovesi la emisiunea După 20 de ani.
Citeşte şi: Declarația EXPLOZIVĂ a șefei DNA! De ce se tem politicienii de procurorii anticorupție