La cât se ridică pagubele inundaţiilor din România

| 06 mai, 2014

În ultimii ani, inundaţiile au provocat în România pagube de miliarde de euro. Absolut nepăsători, dar perfect conştienţi de zonele expuse inundaţiilor, mai marii ţării abia dacă au luat măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor acestor catastrofe naturale. Bilanţul este pe măsură: zeci de mii de case distruse, sute de mii de hectare de culturi agricole compromise şi drumuri şi căi ferate făcute praf de viituri.

Cu toate că zonele cu probleme la inundaţii sunt cunoscute de toţi oficialii care au preluat de-a lungul anilor cârma ţării, primii paşi au fost făcuţi abia după anul 2005, informează Realitatea.net.

Pagubele produse în acel an s-au ridicat la 1,5 miliarde de euro. Guvernul a alocat atunci însă DOAR 25 de milioane de euro pentru lucrările de refacere. Dacă banii nu au curs, inundaţiile însă au făcut-o şi în 2006, şi în 2008, iar afectate au fost aceleaşi zone din Moldova şi Maramureş.

Până în 2010, cu inundaţiile care au avut loc şi în Transilvania, pagubele au ajuns la un total de peste 3,5 miliarde de euro. Au venit din nou autorităţile centrale care au alocat pentru ajutoare a cincisprezecea parte din banii necesari: doar 233 de milioane de euro. Iar lucrurile nu s-au oprit aici.

Au urmat inundaţiile din Maramureş din 2012, cele din Galaţi din 2013 sau cele recente din Teleorman, care au provocat la rândul lor pagube de 1 miliard de euro.

Dacă facem deci un bilanţ al ultimilor 24 de ani, României i-au fost luate de ape 9,5 miliarde de euro. Iar investiţiile în diguri sau alte amenajări hidrografice abia dacă au ajuns la 1 miliard de euro. Cu tot cu ajutoarele acordate.Cât despre lucrările pentru prevenirea efectelor acestor dezastre naturale, abia anul trecut guvernul a reuşit să stabilească un necesar de investiţii în infrastructura specifică: 17 miliarde de euro care vor fi alocaţi, în 20 de ani, din care vor fi investiţi în fiecare an doar 100 milioane de euro.

Şi nu în ultimul rând, abia acum, în 2014, au fost finalizate hărţile de risc. Până acum au fost identificate 800 de puncte de pericol.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ