La ce ajută noua misiune NASA pe Lună
O misiune NASA, care a lansat azi-noapte o sondă pentru a studia atmosfera întunecată a Lunii şi existenţa prafului în suspensie, ar urma să ajute la o mai bună înţelegere a celorlalte obiecte din sistemul solar, precum marii asteroizi sau planeta Marte, transmite AFP.
Sonda Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), care s-a desprins de racheta purtătoare Minotaur V la 20 de minute după lansarea de la Centrul spaţial Wallops (Virginia, SUA), ar urma să atingă orbita lunară într-o lună.
Dotată cu trei instrumente ştiinţifice dintre care două spectrometre, LADEE, care cântăreşte 383 de kilograme din care 134 kilograme carburant, trebuie să culeagă date detaliate despre structura şi compoziţia chimică a atmosferei lunare şi să studieze dacă există praf în suspensie. Particulele de praf ar putea explica misterul sclipirilor observate de astronauţii de pe Apollo, între 1969 şi 1972, în orizontul lunar chiar înainte de răsăritul soarelui, a precizat NASA.
O mai bună înţelegere a caracteristicilor atmosferei celui mai apropiat astru ceresc de planeta noastră ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă alte obiecte din sistemul nostru solar precum marii asteroizi sau alte luni care se învârt în jurul altor planete, apreciază responsabilii acestei misiuni de 280 milioane de dolar lansată în 2008.
Studierea atmosferei lunare trebuie făcută fără întârziere, înainte ca misiuni de explorare să vină să perturbe acest mediu fragil, a opinat Sarah Noble, cercetător în cadrul programului LADEE. Atmosfera Lunii este atât de fină şi de fragilă, încât aterizarea unui aparat ar putea să o afecteze, spune ea.
„Cred că atmosfera Lunii nu este prima prioritate a misiunii, ci mai degrabă praful care s-ar putea afla în suspensie deasupra solului şi poate să ridice probleme pentru echipamente în misiunile locuite pe Lună pe termen lung”, a declarat pentru AFP John Logsdon, fost director al „Space Policy Institute” din Washington.
LADEE va rămâne mai întâi 40 de zile deasupra suprafeţei Lunii pentru a efectua o serie de teste. Ea va folosi în special noua tehnologie laser de transmisie la fel de puternică ca şi cea a reţelelor de fibră optică terestre. Apoi sonda va efectua o misiune de studiere a atmosferei lunare timp de 100 de zile.
Cea mai recentă misiune a NASA pe Lună datează din 2012, odată cu lansarea a două sonde gemene GRAIL care au vizat cunoaşterea interiorului lunar şi măsurarea câmpului de gravitaţie.
De la misiunea Apollo, din cele 40 de misiuni americane spre Lună, LADEE este a doua sondă care nu a fost lansată de la Cap Canaveral din Florida. Prima, Clementine, a fost lansată în 1994 din California.
Mai multe ţări între care China şi-au anunţat intenţia de a lansa misiuni pe Lună. Beijingul a anunţat în urmă cu o săptămână lansarea unei misiuni până la sfârşitul anului 2014.