La ce sunt buni dovleceii şi cum să îi prepari sănătos
Bogat in vitamine si cu proprietati benefice organismului, dovlecelul este o leguma care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta.
Dovleceii sunt foarte usor de gasit pe timpul verii si acesta este sezonul cand majoritatea il includ in regimul alimentar. Pentru ca dovleceii sunt recomandati si de catre medici, nu ezita sa ii consumi si in afara sezonului, daca ii poti procura.
Trebuie sa mentionam faptul ca dovleceii sunt ideali pentru persoanele de orice varsta, deoarece au efecte diuretice benefice organismului. Dar acesta nu este singurul beneficiu al acestui aliment, dupa cum urmeaza:
Contine o gama larga de vitamine: A, B1, B3, B6 si vitamina C.
Intareste vasele de sange si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Ajuta la imbunatatirea vederii.
Este ideal pentru consum atunci cand ai un deficit de calciu. In plus, magneziul din dovlecei ajuta la asimilarea calciului.
Are un rol atat antiinflamator cat si antimicrobian si este benefic pentru persoanele ce sufera de diabet sau reumatism.
Previne cancerul de colon datorita proprietatilor sale de a ajuta sistemul digestiv sa lucreze in parametrii normali.
Fie ca decizi sa il consumi crud sau semicrud, dovlecelul este un bun insotitor pentru diferite tipuri de mancare:
Salatele - Prin taierea dovlecelului in felii subtiri, il poti adauga oricand la o salata cu rosii, castraveti, patrunjel sau ceapa verde. Desigur, combinatia nu se opreste aici, deoarece el se potriveste la gust cu aproape orice alta leguma. Spre exemplu, pentru a prepara o salata de dovlecel, mai ai nevoie si de doua rosii felii. Adauga niste condimente cum ar fi oregano, dar si alte verdeturi precum busuiocul sau patrunjelul. Presara niste sare si asezoneaza cu ulei de masline. Un deliciu pentru orice sezon!
Dovlecelul crud - Daca vrei un antreu gustos si rapid de preparat, dovleceii te pot ajuta in aceasta situatie. Taie cateva felii de dovlecel peste care poti pune o lingura de orice: branza topita, salata de vinete sau orice alta pasta pe care iti place sa o consumi.
Dovlecel la gratar - Daca va plac ciupercile preparate pe gratar, cu siguranta dovleceii la gratar va vor incanta. El poate fi servit cu o salata de rosii, cu ardei gras sau chiar alaturi de niste cartofi copti.
Pastele cu si din dovlecel - Pastele din dovlecel se prepara foarte simplu odata ce ai reusit sa il feliezi corespunzator. Fasiile lungi se fierb asemenea pastelor si pot fi insotite de orice sos pe care, in mod obisnuit, l-ai consuma cu paste. Pentru cealalta categorie, pastele cu dovlecel, mentionam ca poti folosi orice fel de paste in preparare. Dovlecelul trebuie calit timp de canteva minute in ulei de masline si poti adauga chiar si cateva felii de rosii sau alte legume pe care le preferi. Condimentele vin pe urma: oregano, busuioc, sare si piper. Pentru cei ce prefera mancarurile condimentate, un varf de cutit de praf de chilli este suficient.