Laura Georgescu: CE încurajează ţările să scoată calomnia şi insulta de sub incidenţa Codului Penal

| 24 mai, 2013

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat, vineri, referitor la Carta privind normele standard pentru libertatea mass-media în Uniunea Europeană, că orientarea Comisiei Europene este aceea de a încuraja ţările să scoată calomnia şi insulta de sub incidenţa Codului Penal.

Laura Georgescu a spus că, în urmă cu o zi, a fost la Bruxelles , unde a discutat cu oficiali europeni despre Directiva privind serviciile media audiovizuale, care se află în prezent în plină "transformare". Potrivit şefei CNA, până în data de 14 iunie se poartă o consultare publică, cu oficialităţile din toate statele membre. "Viitoarea directivă pregăteşte deplina convergenţă a lumii audiovizuale", a spus Georgescu. Ea a făcut referire şi la un document adoptat recent de Parlamentul European, respectiv Carta privind normele standard pentru libertatea mass-media în Uniunea Europeană.

Întrebată despre capitolul referitor la defăimare, prevăzut în acest document, Laura Georgescu a spus: "Îmi aduc aminte că, în secunda în care s-a dat ştirea de la Curtea Constituţională referitoare la calomnie şi insultă, nu s-a înţeles foarte clar. Ele nu sunt reintroduse în Codul Penal, ci orientarea Comisiei este să încurajeze inclusiv ţările care nu le-au scos de sub incidenţa Codului Penal să o facă", a mai spus Laura Georgescu.

"Este un set întreg de reglementări care se vor modifica, dar practic, până la 14 iunie, când se încheie consultarea publică, trebuie doar să luăm act şi de această Cartă a normelor standard de aplicare a libertăţii de exprimare în media şi trebuie să formulăm şi să ne întâlnim cu toţi factorii decizionali tocmai ca în secunda în care intră în vigoare următoarea Directivă, care cu siguranţă se adresează în primul rând spaţiului televiziunii convergente, să putem să ne adaptăm în primul rând codurile etice pe care le avem în diverse organizaţii de jurnalişti", a spus Laura Georgescu.

Parlamentul European a adoptat, marţi, raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea ca statele membre UE să adopte o legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor sub acoperire.  Raportul Weber este unul de iniţiativă, fiind adoptat sub forma unei rezoluţii nelegislative a PE, ceea ce înseamnă că prevederile sunt recomandări fără caracter obligatoriu pentru statele membre.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ