Legătura NEBĂNUITĂ dintre automobile, albine și foamete
Din cauza poluarii produse de motoarele auto, albinele gasesc mai greu florile, caci substantele din gazele de esapament modifica modul in care percep albinele mirosul florilor. Ca urmare, albinele isi indeplinesc mai greu misiunea de polenizatori, ceea ce poate duce la recolte mai slabe si ar putea declansa o criza de alimente la nivel global.
Sunt concluziile unui studiu realizat la Universitatea din Southampton, care a analizat impactul poluarii asupra activitatii albinelor.
Albinele se folosesc de mirosul florilor pentru a le gasi pe cele care ofera cele mai bune resurse de nectar si polen, dar gazele de esapament provenite din arderea motorinei pot afecta capacitatea insectelor de a localiza si recunoaste plantele, afectand astfel polenizarea si, in consecinta, resursele de hrana la nivel mondial.
Cercetoririi britanici au studiat fenomenul cu ajutorul a 8 substante chimice extrase din florile de rapita, pe care le-au amestecat fie cu aer curat, fie cu aer ce continea gaze de esapament.
In amestecul ce continea gaze de esapament, 6 dintre substante si-au redus volumul, iar 2 au disparut complet in interval de 1 minut, schimband astfel compozitia chimica a mirosului, din cauza reactiei cu oxizii de azot din gazele de esapament.
Cercetatorii au antrenat apoi albinele pentru a recunoaste parfumul sintetic de flori de rapita, dandu-le insectelor o solutie de zahar ori de cate ori erau expuse la acest miros, astfel incat albinele au invatat repede sa-si intinda trompa (cum fac atunci cand se asaza pe o floare pentru a culege nectar) de fiecare data cand simteau parfumul sintetic.
Atunci cand au fost expuse la un miros floral sintetic ai carui compusi afectati de oxizii de azot fusesera indepartati, proportia de albine capabile sa recunoasca mirosul s-a redus semnificativ (scazand de la 100% la 30%), arata studiul ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Scientific Reports.
Concluzia cercetatorilor a fost ca substantele prezente in gazele de esapament interfera cu cele care confera mirosul specific florilor si afecteaza capacitatea albinelor de a recunoaste mirosurile plantelor.
Oxizii de azot provin nu numai din motoarele Diesel, dar si din motoarele pe benzina, asa ca traficul auto, in general, ar putea avea un impact major asupra activitatii albinelor.
Afectand capacitatea albinelor de a gasi florile din care extrag polen si nectar, este foarte probabil ca fenomenul sa reduca succesul unei colonii de albine, afectand numarul de colonii si polenizarea unor plante importante pentru hrana omenirii.
Oamenii de stiinta cred ca poluarea atmosferica ar putea fi unul dintre factorii de stres care dauneaza albinelor si altor insecte polenizatoare. Alti factori incriminati sunt infectiile virale, infestarea cu acarieni, utilizarea pesticidelor, toate afectand sanatatea insectelor si activitatea lor.
Organizatia de protectie a naturii Friends of the Earth a cerut autoritatilor britanice sa puna la punct un plan de actiune pentru a combate amenintarile la adresa insectelor polenizatoare si, implicit, la adresa resurselor de hrana ale oamenilor.