Legea malpraxisului a fost finalizată, mâine va fi pusă în dezbatere publică
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Raed Arafat, a anunţat joi că proiectul de lege privind malpraxisul a fost finalizat şi va fi pus mâine în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. De asemenea, Arafat a explicat că se lucrează şi la un proiect de lege prin care se va modifica statutul spitalelor publice.
La proiectul privind malpraxisul au lucrat colegiile de medici, comisia de supraveghere a asigurărilor, asociaţii de pacienţi, consultanţi externi care au şi pregătire juridică şi care ne-au ajutat cu privire la modificările pe care vrem să le facem”, a explicat Arafat, adăugând că legea actuală are o serie de probleme. Una dintre acestea ţinea de expertiză, care era făcută după mult timp, dar şi faptul că societăţile de asigurări plăteau despăgubiri pacienţilor, iar spitalul era, de multe ori, nevoit să plătească în solidat cu medicul acuzat.
Pe lângă grupurile de lucru, a precizat Arafat, citat de adevărul, „s-au obţinut date de la DSP-uri, precum şi date de la Instanţe, pentru a vedea care este situaţia actuală”. „Ca procedură, încercăm să stabilim o procedură obligatorie de înţelegere amiabilă”, a explicat secretatrul de stat.
Reducerea cazurilor de malpraxis rezolvate în tribunal Obiectivul principal este reducerea cazurilor de malpraxis rezolvate în tribunal, printr-o mediere anterioară, şi, în acelaşi timp, despăgubirea pacienţilor care au avut de suferit din cupla medicilor.
„Legea vizează reducerea părţii birocratice şi includerea părţii de mediere, dar mai ales face ca cel care reclamă să intre imediat în discuţii şi în mediere cu asiguratorul. (...) Legea prevede mai multe aspecte care să faciliteze modul în care se rezolvă litigiul sau acuzaţia de malpraxis, iar cel care a fost victima unui malpraxis să fie plătit.Pentru că asta era problema până acum, medicii se asigurau, pacienţii sau familiile lor nu primeau bani. Noua lege prevede ca cei care asigură să şi plătească, atunci când este vorba despre un caz real de malpraxis", a declarat Raed Arafat în urmă cu o lună.
La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare şi evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni.