Legea pensiilor, la vot final în Camera Deputaților
Legea pensiilor intră miercuri la vot final în plenul Camerei Deputaților, for decizional.
Legea pensiilor. Marți, proiectul de lege a fost adoptat pe articole, votul final urmând să se dea miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.
Plenul Parlamentului a adoptat marți un amendament al UDMR, astfel că majoritatea PSD-ALDE îşi asigură voturile pentru ca legea să treacă fără emoţii în Legislativ.
Potrivit amendamentului, pensionarul este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Legea pensiilor. În forma iniţială, erau prevăzute doar persoanele nevăzătoare.
Conform noii legi , pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială. Pentru cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani, pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
Legea pensiilor. Impact financiar de 8,4 miliarde de lei în 2019
Legea pensiilor va avea un impact financiar de 8,4 miliarde de lei, în 2019, iar în 2020 ar urma să ajungă la aproape 25 de miliarde de lei. Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea.
Legea pensiilor. Duminică, PNL a anunțat că va contesta la CCR legea pensiilor, dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, în forma actuală.