Legea privind regimul incompatibilității aleșilor locali, promulgată de președintele Klaus Iohannis

| 31 mai, 15:01

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, informează Administrația Prezidențială.

Pe 16 mai, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege referitor la incompatibilități, ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, stabilind că funcțiile de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de CJ sunt incompatibile cu cea de reprezentant în AGA în cadrul societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unor societăți, cu excepția cazului în care aceștia nu sunt retribuiți.

Astfel, "funcțiile de primar și viceprimar, primar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean sunt incompatibile cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor administrativ-teritoriale".

Totodată, activitatea desfășurată de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean, în calitate de membru al consiliului de administrație al unei activități economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație, la unitățile și instituțiile de învățământ de stat sau confesional și la spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ teritoriale nu este retribuită.

Legea prevede că activitatea desfășurată de consilierul local sau consilierul județean, în calitate de membru al consiliilor de administrație ale unei activități economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație, la unitățile și instituțiile de învățământ de stat sau confesionale și la spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale nu este retribuită.

Deputații au abrogat prevederea potrivit căreia funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean este incompatibilă cu funcția de consilier local.

Președintele țării a solicitat reexaminarea legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției pe motiv că intervențiile legislative nu trebuie să afecteze substanța regimului incompatibilităților. Conform șefului statului, ''aceste intervenții trebuie să fie realizate într-o modalitate clară, previzibilă și prin excluderea posibilității unei interpretări care să genereze o practică neunitară".

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ