UPDATE Modificări la Legea referendumului. Cum ar putea fi demis preşedintele
Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Senat o propunere legislativă care să modifice Legea referendumului. El vrea ca cvorumul de participare la un astfel de scrutin să scadă de la 50% la 30%.
UPDATE Fostul premier Emil Boc a declarat, azi, cã guvernanţii trebuie sã fie atenţi în ceea ce priveşte modificarea Legii referendumului, întrucât Comisia de la Veneţia spune cã nu se poate schimba legislaţia în materia referendumului cu un an înainte de un astfel de scrutin.
"Am vãzut cã se pregãtesc sã modifice Legea referendumului cu privire la cvorumul de participare. În esenţã, modificarea legii se poate, numai cã (...) nu cu un an de zile înainte de un referendum sau de alegeri (...) Suntem în preajma unui referendum cu privire la revizuirea Constituţiei.", a declarat Boc.
Boc mai precizează că, din acelaşi motiv, legea cu privire la votul uninominal a fost declaratã neconstituţionalã, căci se propusese modificarea ei cu mai puţin de un an de zile înainte de alegeri.
Noul proiect de lege prevede ca un referendum să fie validat dacă îndeplineşte, simultan, două condiţii.
Întâi, dacă se atinge pragul mimin de 30% şi apoi dacă cel puţin 25% din populaţia cu drept de vot răspunde "DA" sau "NU" la scrutin.
Dacă la un referendum participă numărul minim de alegători, 30%, asta înseamnă că trebuie să se prezinte 5.5 milioane de români din totalul de 18.3 milioane de români cu drept de vot. Pentru a fi validat, trebuie să voteze "DA" sau "NU" 25% din numărul total de alegători, ceea ce reprezintă aproape 4.6 milioane de alegători.
Dacă această variantă a legii ar fi fost valabilă la referendumul din vara lui 2012, preşedintele Traian Băsescu ar fi fost demis, deoarece au fost atinse, simultan, ambele praguri impuse de proiectul propus de USL: s-au prezentat la vot 8.45 milioane de români, dintre care au votat pentru demiterea preşedintelui 7.4 milioane.
"Dacă păstram numai condiţia cu 50% plus 1, ipotetic discutând, la un procent de 30% participare a cetăţenilor cu jumătate plus 1 asta însemna că la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum.
De aceea am introdus cea de-a doua condiţie cumulativă ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care pot participa la un referendum să se pronunţe favorabil la referendum. Se aplică tuturor referendumurilor", a declarat deputatul PSD.
Iordache a mărturisit că prezenţa prea mică la vot, de până acum, l-a determinat să iniţieze acest proiect.
"Am considerat că acel prag de 50% este un prag foarte mare. s-a constatat un absenteism şi s-a constatat că nu întotdeauna populaţia este interesată", a explicat deputatul PSD.
El a adăugat că proiectul a fost depus împreună cu colegii din USL. Iniţiativa legislativă este acum la Senat. În cazul acestui proiect de lege, Camera decizională este cea a Deputaţilor.